WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Μην απορρίπτετε τα συναισθήματά σας


15 Οκτωβρίου 2013

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα συναισθήματά σας, όχι μόνο σ’ αυτά που αναγνωρίζετε ως θετικά, αλλά και σ’ εκείνα που αρνείστε να παραδεχτείτε, επειδή σας κάνουν να νιώθετε άσχημα.

Οι επαφές και οι σχέσεις μ’ άλλους ανθρώπους πολλές φορές δημιουργούν συναισθήματα που δεν είναι εύκολο κάποιος να διαχειριστεί. Άγχος, θλίψη, αγωνία, στεναχώρια, πόνος, είναι ενδεικτικά μερικά αυτά. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να τα αντιμετωπίσουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα κρύψουν ή να απαλλαγούν απ’ αυτά. Στην πραγματικότητα όμως, ο τρόπος αυτός δεν βοήθα. Είναι πολύ σημαντικό αν όχι τη στιγμή εκείνη, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δει τι έγινε μ’ αυτά που ένιωσα. Για να ελέγξει και να αντιμετωπίσει κανείς τα συναισθήματα αυτά, θα πρέπει πρώτα να ελέγξει τις σκέψεις που τα προκαλούν.

Παρατηρήστε τα συναισθήματα που νιώθετε συνήθως:

Κάθε φορά που νιώθετε ένα αρνητικό συναίσθημα αναρωτηθείτε, ποια σκέψη το προκάλεσε; Δείτε αν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε στον πυρήνα της μια παράλογη σκέψη. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, αντικαταστήσετε τη σκέψη αυτή με κάποια πιο θετική και πιο λογική. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η νέα σκέψη θα αρχίσει να επηρεάζει το συναίσθημά σας. Καμία φορά, οι άνθρωποι απορροφημένοι στις παράλογες απαιτήσεις της καθημερινότητας, δημιουργούν ανάγκες που δεν είναι ρεαλιστικές, με αποτέλεσμα να αγχώνονται, να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, μπλοκάροντας τον εαυτό τους από το να δουν την ζωή τους πιο ξεκάθαρα.

Αν νιώθετε συχνά αρνητικά συναισθήματα, εξετάστε προσεκτικά τους λόγους και τις αιτίες:

Μήπως προκαλείτε εσείς τα συναισθήματα; Μήπως οι παράλογες σκέψεις σας οδηγούν σε αρνητική συμπεριφορά; Μήπως η σχέση σας παρουσιάζει προβλήματα και πρέπει να τη διαλύσετε; Μήπως δεν σας ικανοποιεί η δουλεία που κάνετε; Αν δεν αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα αυτά θα επανέρχονται ξανά και ξανά. Γι΄αυτό και πρέπει να ανακαλύψετε τη ρίζα των προβλημάτων, κάνοντας σκέψεις που οδηγούν σε εποικοδομητική συμπεριφορά και θετικά συναισθήματα.

Για να μελετήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προσωπικό ημερολόγιο και να τα καταγράφετε καθημερινά. Το ημερολόγιο της καταγραφής των συναισθημάτων σας μπορεί να έχει την ακόλουθη μορφή:

  • Ένα από τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθω είναι…
  • Ο λόγος που νιώθω το αρνητικό αυτό συναίσθημα
  • Η σκέψη που πρέπει να αλλάξω για να μη νιώθω το αρνητικό αυτό συναίσθημα είναι..
  • Ένας πιο εποικοδομητικός τρόπος σκέψης είναι: Αν αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι, θα αλλάξουν και τα συναισθήματά μου ως εξής…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.