WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Έξυπνα tips για να ξεκολλήσετε απ΄τον πάτο


4 Νοεμβρίου 2014

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε νιώσει κολλημένοι στον πάτο. Σαν κάτι να σας κράτα εκεί και να μην μπορείτε να βγείτε στην επιφάνεια. Η παραμονή σας όμως εκεί έχει και τα θετικά της. Αρχικά, είστε σε μία safe ζώνη καθώς τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να σας συμβεί. Επίσης, όσο παραμένετε εκεί έχετε χρόνο να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας ανακαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβεται μέσα σας. Μόλις την ανακαλύψετε θα βρεθείτε και πάλι στην επιφάνεια. Κερδισμένοι και αντιμετωπίζοντας πλέον τη ζωή από άλλη οπτική. Αν νομίζετε πως αυτά δεν συμβαίνουν ή υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φιλοσοφίας περιγράφοντας μια ουτοπική πραγματικότητα ρίξτε μία ματιά στις παρακάτω συμβουλές και μπορεί να αλλάξετε γνώμη! Όσο διαβάζετε έχετε στο μυαλό σας το εξής "Ένα πράγμα μόνο είναι βέβαιο: Αν δε ρισκάρουμε να επιτύχουμε κάτι καινούριο ή διαφορετικό, αυτό το κάτι δεν θα γίνει ποτέ".

  • Το να αισθάνεστε κολλημένοι αποτελεί συναίσθημα, όχι γεγονός. Όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως η πρώτη σας αντίδραση είναι να βρείτε τον ένοχο. Σίγουρα, κάποιος θα φταίει που είστε κολλημένοι στο πάτο. Η μοίρα, η μητέρα σας, η γειτόνισσα, οι φίλοι σας, η κοινωνία· εσείς πάντως είστε αθώοι. Στην πραγματικότητα όμως, οφείλετε να εξετάσετε το πώς νιώθετε, τι σκέφτεστε και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε. Εσείς είστε υπεύθυνοι για τη δική σας ζωή.  Αν και δεν μπορείτε πάντα να αλλάξετε ό,τι βρίσκεται έξω από εσάς, μπορείτε σίγουρα να αλλάξετε την αντίληψή σας για τα πράγματα. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν αλλάζετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, τα πράγματα αλλάζουν κι αυτά. Συνεπώς, απ΄το να κάθεστε αδρανείς στη θέση του δικαστή παριστάνοντας το θύμα είναι προτιμότερο να δείτε τι θα κάνετε με τι ζωή σας. Εσείς και κανένας άλλος. Ο από μηχανής θεός δεν θα έρθει στη δική σας τραγωδία γιατί πολύ απλά εσείς και μόνο εσείς μπορείτε έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Να θυμάστε πως οι συγκυρίες και τα γεγονότα δε δημιουργούν το χαρακτήρα σας, απλώς τον αποκαλύπτουν. Ο τρόπος αντίδρασής σας στο δυσάρεστο αλλά και στο ευχάριστο γεγονός είναι εκείνος που σας κατατάσσει στην ομάδα των νικητών ή στην ομάδα των ηττημένων της ζωής.
  • Όσο είστε αγκυροβολημένοι στο παρελθόν είναι δύσκολο να ζήσετε το παρόν και να σχεδιάσετε μέλλον. Το παρελθόν είναι γεμάτο εμπειρίες και γνώση. Δύο εξαιρετικά εργαλεία για να τα αξιοποιείτε καθημερινά στη ζωή σας. Όμως, το να μένετε στο παρελθόν με φαντάσματα αγγίζει τα όρια της εμμονής. Σταματήστε να κάνετε υποθέσεις για το πως θα ήταν η ζωή σας αν είχατε επιλέξει διαφορετικά πράγματα. Απελευθερώστε τη λύπη σας και διώξτε τη χθεσινή απογοήτευση. Αρνηθείτε να ξαναζήσετε τον παλιό πόνο. Η ενέργεια που ξοδεύετε γι’ αυτά τα πράγματα σας εμποδίζει από το να κάνετε μια νέα αρχή. Τι είναι αυτό που θέλετε να αφήσετε πίσω σας σήμερα; Τολμήστε να το κάνετε!
  • Η αμφιβολία, η ανησυχία και η ανασφάλεια είναι χρήσιμες για κάποιες φορές για να σας κάνουν να κινητοποιηθείτε. Αποτελούν προτροπή για αλλαγή. Μην πανικοβάλλεστε είναι σύμμαχοι σας!
  • Αυτό που πρέπει να κάνετε δεν θα είναι εύκολο, αλλά στο τέλος θα αξίζει τον κόπο. Αν έχετε τα ίδια ερωτήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά είστε ακόμα κολλημένοι, δεν σημαίνει ότι δεν σας έχουν δοθεί οι απαντήσεις αλλά ότι δεν σας ικανοποιούν οι απαντήσεις που δόθηκαν. Θυμηθείτε, θέλει μεγάλο θάρρος για να παραδεχτείτε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και πολύ περισσότερο θάρρος ακόμα να αποδεχτείτε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της αλλαγής. Η εξέλιξη και η αλλαγή μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά τίποτα στη ζωή δεν είναι τόσο επώδυνο από το να παραμένετε κολλημένοι εκεί που δεν πρέπει.
  • Οι δικαιολογίες βοηθούν στο να μείνετε σε μία ζώνη που νιώθετε ασφαλής. "Δεν μπορώ να το κάνω γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα" ή "Φταίνε οι συγκυρίες" ή "Δεν ήμουν τυχερός" είναι μόνο μερικά απ΄τα ψέματα που συχνά λέμε στον εαυτό προκειμένου να μείνουν αδρανείς. Δημιουργούνται άμυνες και υψώνονται τείχη γύρω σας που σας κρατούν εγκλωβισμένους. Η μαγεία να ξέρετε πως δεν είναι λύση. Θα ήταν εξαιρετικά βοηθητική αν υπήρχε αλλά δυστυχώς κανένα μαγικό ραβδί δεν μπορεί να σας ξεκολλήσει απ΄τον πάτο και να πραγματοποιήσει όλα όσα ονειρεύεστε. Αφήστε τις δικαιολογίες και δείτε τι είναι αυτό που σας κρατά ακινητοποιημένους.
  • Να θυμάστε πως όταν αλλάζετε βρίσκεστε σε μία κίνηση. Δεν είστε ασφαλείς αλλά εκτεθειμένοι. Ο φόβος του άγνωστου, ο φόβος της αποτυχίας είναι αυτός που τις περισσότερες φορές σας κρατά πίσω. Προσπαθήστε να ελευθερωθείτε από αυτό προετοιμάζοντας τον εαυτό σας για το χειρότερο. Μην ξεχνάτε πως είστε ήδη στο πάτο και προσπαθείτε να βγείτε. Τι άσχημο μπορεί να σας συμβεί;
  • Σταματήστε να ακούτε τους άλλους και ακούστε τον εαυτό σας. Οι άλλοι δεν βρίσκονται στη δική σας θέση και μπορεί η θέση σας να τους εξυπηρετεί κιόλας. Αγνοήστε λοιπόν τις φωνές των άλλων και ακούστε τις φωνές που υπάρχουν μέσα σας. Θυμάστε την ταινία «Το κυνήγι της ευτυχίας» με τον Γουίλ Σμιθ;  Σε κάποιο σημείο είχε πει στον γιο του «Μην επιτρέψεις σε κανέναν να πει ότι δε θα μπορέσεις να κάνεις κάτι, ούτε καν σε μένα. Αν έχεις κάποιο όνειρο, πρέπει να το κρατήσεις ζωντανό. Αν θέλεις κάτι, πήγαινε να το βρεις και τέρμα. Ξέρεις; Οι άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους συνηθίζουν να λένε στους άλλους πως ούτε εκείνοι θα εκπληρώσουν τα δικά τους.»
  • Η αυθεντικότητα απελευθερώνει. Με το να είστε ο εαυτός σας επιτρέπετε και στους άλλους να είναι επίσης ο εαυτός τους. Αυτό δημιουργεί ειλικρίνεια, απελευθερώνοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε. Σε μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι αρέσκονται να ασκούν κριτική, εσείς μπορείτε να αντισταθείτε μόνο με την ειλικρίνεια. Όταν συζητάτε ανοιχτά για τις προκλήσεις που υφίστασθε και είστε ανοιχτοί στο να λάβετε υποστήριξη, παροτρύνετε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Κανένας δεν είναι τέλειος γι΄αυτό επιλέξτε να ασχοληθείτε με τα δικά σας ελαττώματα.
  • Η πραγματική εξέλιξη ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η εξέλιξη είναι εύκολη με την απόκτηση περισσοτέρων χρημάτων, καινούριου αυτοκινήτου, μεγαλύτερου σπιτιού, κλπ. Η κατακόρυφη εξέλιξη όμως, σημαίνει να μένετε στο ίδιο μέρος με τα ίδια πράγματα αλλά να ανακαλύπτετε τον εαυτό σας σε ολοένα και μεγαλύτερο βάθος. Σημαίνει να μπορείτε να πείτε «Πριν από 5 χρόνια έχανα την ψυχραιμία μου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά τώρα χρειάζεται μια ολόκληρη εβδομάδα». Αυτό το είδος εξέλιξης είναι πιο σπάνιο, αλλά είναι το μόνο αληθινό που υπάρχει. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε κολλημένοι με αποτέλεσμα να γερνάμε πολύ πιο γρήγορα επειδή έχουμε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κατάκτηση των εύκολων επιτευγμάτων. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας για να επιτύχουμε αυτό που η κοινωνία μας ονομάζει «ωριμότητα», δηλαδή να παντρευτούμε, να αγοράσουμε σπίτια, να καταξιωθούμε επαγγελματικά κλπ, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να επικεντρωθούμε στη δική μας εσωτερική εξέλιξη. Ποτέ δεν διαθέτουμε αρκετό χρόνο μόνο για τον εαυτό μας. Ωριμότητα λοιπόν δεν σημαίνει αυτό που η κοινωνία ορίζει αλλά κάποιος που είναι υπεύθυνος, έχει απογαλακτιστεί συγκινησιακά απ΄την πατρική του οικογένεια και έχει βρει τη θέση του στην κοινωνία.  Υπεύθυνος είναι εκείνος που έχει τη δυνατότητα και τον τρόπο να αντιμετωπίσει ότι του συμβαίνει και έτσι μαθαίνει να εξελίσσεται. Σημαίνει πως μπορεί και παίρνει την ευθύνη για τη ζωή του και δεν πέφτω στο λάθος του ανεύθυνου, που πιστεύει πως φταίνε οι άλλοι και οι καταστάσεις, και επομένως εκείνος είναι ανίσχυρος.
  • Η ζωή είναι ταξίδι, όχι προορισμός. Μην δίνετε σημασία στα αποτελέσματα των προσπαθειών σας. Μεγάλο μέρος της εσωτερικής αλλαγής προκύπτει όταν απαλλαγείτε από τους κοινωνικούς φόβους, τις προκαταλήψεις και τις αμφιβολίες σχετικά με το τι είναι «φυσιολογικό». Αγνοώντας αυτά που «πρέπει» ή «θα μπορούσαν» να συμβούν, θα είστε πιο ελεύθεροι να νιώσετε διάφορες μικρές εκπλήξεις και χαρές. Μπορεί να μην έχετε ακριβώς τη ζωή που θέλετε, αλλά θα είναι όμορφη και ουσιαστική. Η ζωή μερικές φορές είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι αγγαρεία. Μετατρέψτε τη σε περιπέτεια και κάντε τη διασκεδαστική. Είναι στο χέρι σας να ζήσετε ένα όμορφο ταξίδι μέχρι να φτάσετε στη δική σας Ιθάκη.
  • Αν δεν κολλήσετε στον πάτο, αν δεν πέσετε για να μάθετε, αν δεν απογοητευτείτε, δεν αποτύχετε και φάτε τα μούτρα σας όπως συχνά λέγεται τότε δεν μπορείτε να φτάσετε ποτέ στην κορυφή. Κι αν τελικά δεν τα καταφέρετε να βρείτε τη φόρμουλα που μετατρέπει το ανέφικτο σε εφικτό, κάτι τουλάχιστον θα έχετε μάθει. Θυμάστε τι είχε πει ο Έντισον όταν το ρώτησε κάποιος αν έχει αποθαρρυνθεί επειδή έχει κάψει τόσους λαμπτήρες στην προσπάθεια του, «Καθόλου, τώρα ξέρω χίλιους τρόπους για να μην κάψω έναν λαμπτήρα».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.