WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Το application που επηρεάζει τα όνειρά σας


19 Νοεμβρίου 2014

Ο λόγος γίνεται για το πείραμα του καθηγητή Ψυχολογίας Richard Wiseman του Πανεπιστημίου του Hertfordshire που ξεκίνησε το 2010. Ο στόχος τους είναι να καταφέρει με κάποιο τρόπο ώστε να επηρεάσει τα όνειρα των ανθρώπων. Βλέποντας οι άνθρωποι μόνο όμορφα όνειρα, το πρωί θα σηκώνονται ξεκούραστοι και χαρούμενοι.

Συνεργάστηκε με τους προγραμματιστές ηλεκτρονικών εφαρμογών της εταιρείας Yuza, ώστε να δημιουργήσουν το "Dream:ON" μία εφαρμογή για iPhone. Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι να παρακολουθεί έναν άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου και να παίζει μία μελωδία όταν ονειρεύεται. Η κάθε μελωδία είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και έχει ένα συγκεκριμένο, ευχάριστο σενάριο, όπως "μία βόλτα στο δάσος" ή "σε μια παράλια", τη στιγμή που ονειρεύεται. Κάθε μελωδία σχεδιάστηκε προσεκτικά για να προκαλέσει ένα ευχάριστο "συναίσθημα", όπως είναι μια βόλτα στο δάσος ή το να είναι κανείς ξαπλωμένος σε μια παραλία. Η ομάδα ήλπιζε ότι οι ήχοι αυτοί θα μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρα των ανθρώπων. Στο τέλος του ονείρου, η εφαρμογή σήμανε έναν απαλό συναγερμό και κατηύθυνε το άτομο να καταγράψει το όνειρό του.

main

Το πείραμα δείχνει να πέτυχε μίας και η εφαρμογή έχει "κατεβεί" μέχρι τώρα πάνω από 500.000 φορές και οι ερευνητές συνέλεξαν εκατομμύρια αναφορών σχετικά με τα όνειρα. Ο Richard Wiseman, καθηγητής στη Δημόσια Κατανόηση της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, αφού μελέτησε τα δεδομένα, ανακάλυψε ότι οι συγκεκριμένες "μελωδίες" πράγματι μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρα των ανθρώπων και δήλωσε: "Αν κάποιος επιλέξει το τοπίο της φύσης, έχει περισσότερες πιθανότητες να δει ένα όνειρο σχετικά με πράσινα τοπία και λουλούδια. Αντίθετα, όσοι επιλέγουν τη μελωδία με την παραλία, τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να ονειρεύονται ότι κάνουν ηλιοθεραπεία".

Ενδιαφέρον αποτελεί η ανακάλυψη των ερευνητών για την επιρροή που έχει η πανσέληνος στα όνειρα."Το 2013, νευρολόγοι από το University of Basel ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν πιο διαταραγμένο ύπνο κατά την πανσέληνο", τόνισε ο Wiseman. "Έχουμε δει μια παρόμοια πορεία, με πιο παράξενα όνειρα που σχετίζονται με την πανσέληνο". Τέλος, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες μελωδίες παρήγαγαν πολύ πιο ευχάριστα όνειρα."Βλέποντας κανείς ευχάριστα όνειρα, τον βοηθά να ξυπνά με μια καλή ψυχολογία, διάθεση και αυξάνει την παραγωγικότητα του. Ανακαλύψαμε τώρα έναν τρόπο να δίνουμε στους ανθρώπους γλυκά όνειρα και αυτό μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο είδος της θεραπείας και σε άλλους τομείς, όπως στα άτομα που πάσχουν από ορισμένες ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη" σχολίασε ο Wiseman.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του καθηγητή Wiseman, Night School. Όσο για το application μπορείτε να το κατεβάσετε αν θέλετε να έχετε έναν ευχάριστο και υψηλής τεχνολογίας ύπνο!

Πηγή: University of Hertfordshire

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.