WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Επαγγελματικός προσανατολισμός για ενήλικες: κάλλιο αργά παρά ποτέ


15 Ιουλίου 2015

Στη δύσκολη, αναμφισβήτητα, εποχή που διανύουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί φοβούνται για τη βιωσιμότητα του οργανισμού στον οποίο εργάζονται, είτε γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή τους εργασία.

Όπως και να έχει, βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο.

"Να συνεχίσω να αναζητώ μια δουλειά σαν τις προηγούμενες – όσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο – ή μήπως είναι η ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι άλλο";

"Αλλά και ποιο θα ήταν αυτό";

Οι άνθρωποι βιώνουν τεράστια σύγχυση, καθώς όλα γύρω τους αλλάζουν. Κλάδοι οι οποίοι απασχολούσαν πολλά άτομα μέχρι τώρα, προχωρούν σε μεγάλες περικοπές προσωπικού. Έτσι ο άνθρωπος δυσκολεύεται πολύ να επανενταχθεί στον κλάδο που εργαζόταν μέχρι τώρα. Ο τραπεζικός, ο κατασκευαστικός κι ο βιομηχανικός κλάδος αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα. Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή επαγγέλματος αποτελεί αναπόφευκτη ανάγκη. Αλλά με τι θα ασχοληθούν από εδώ και στο εξής;

Η περίοδος αυτή, όσο δύσκολη και να είναι, αποτελεί ευκαιρία για τα άτομα να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό, το οποίο ενδέχεται να τους προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση, συγκριτικά με την προηγούμενη εργασία τους. Αυτό που χρειάζεται να διερευνηθεί με σοβαρότητα είναι ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.

Ένα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να «φωτίσει» ανεξερεύνητες μέχρι τώρα κλίσεις και δεξιότητες. Ενδέχεται το άτομο να ανακαλύψει ότι θα του ταίριαζε να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, σε ένα αντικείμενο που μέχρι πρότινος δεν είχε σκεφτεί. Ή να ανακαλύψει ότι, με μια μικρή επένδυση στον εαυτό του, μπορεί να ασχοληθεί με κάτι τελείως διαφορετικό. Ή – βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ και της βοήθειας ενός έμπειρου συμβούλου – να αξιοποιήσει κάποια σημεία από τη μέχρι τώρα εμπειρία του, αλλά να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις.

Υπήρξαν για παράδειγμα άτομα που διαπίστωσαν ότι έχουν κλίση στις πωλήσεις κι ότι θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις, αξιοποίησαν την προηγούμενη εμπειρία τους και την εφάρμοσαν στον κλάδο της εκπαίδευσης ή της πληροφορικής.

Όπως και να έχει η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Το άτομο μπορεί να δει καθαρά ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, αλλά και οι κλίσεις και οι ικανότητές του.

Μπορεί ακόμη να διαπιστώσει ποιο περιβάλλον είναι κινητοποιητικό για τον ίδιο και ποιο όχι. Άλλοι για παράδειγμα επιθυμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, για άλλους είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύεται και να αναγνωρίζεται η δουλειά τους, άλλοι θέλουν να δουλεύουν μόνοι τους, ενώ άλλοι δε διανοούνται να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Για κάποιους άλλους η υψηλή οικονομική ανταμοιβή αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Όταν έχουμε επίγνωση αυτών που μας κινητοποιούν, μπορούμε να προσανατολίσουμε το ενδιαφέρον μας και προς τα αντίστοιχα περιβάλλοντα ή επαγγέλματα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να είμαστε πιο ικανοποιημένοι από την εργασία μας, και κατ’ επέκταση, πιο αποτελεσματικοί.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι αυτή η αυτογνωσία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ στις μέρες μας. Η αλλαγή καριέρας είναι θεμιτή, αλλά και πολλές φορές απαραίτητη, προκειμένου το άτομο να παραμείνει ενεργό στην αγορά εργασίας. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, σε όποια ηλικία κι αν γίνεται, αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να χαραχτεί μια νέα, πιο επιτυχημένη πορεία.

Από την Αρετή Δρακάκη

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.