WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τα κυριότερα σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης που δεν πρέπει να αγνοήσετε


9 Ιουνίου 2020

Τα κυριότερα σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι ύπουλη: Όχι μόνο έχει πολλές μορφές, αλλά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί όταν ο σύντροφός σας, σας φωνάζει, σχολιάζει αρνητικά το σώμα σας, δεν σέβεται τα όρια σας ή λέει ένα πράγμα και στο τέλος κάνει κάτι άλλο. 

Αρχικά εκείνοι που ασκούν συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να φαίνονται σαν χαρισματικοί και γοητευτικοί άνθρωποι, περιμένοντας μέχρι η σχέση να γίνει πιο σοβαρή και τότε να δείξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Επίσης έχουν μάθει να είναι τόσο καλοί στη χειραγώγηση, που κάνουν έτερό τους ήμισυ να πιστεύει ότι η συμπεριφορά τους είναι ρομαντική και δείχνει αγάπη. 

Παρακάτω θα δείτε μερικές συμπεριφορές που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας, σας ασκεί συναισθηματική κακοποίηση.

Θυμώνει συχνά μαζί σας.

Το πάθος σε μια σχέση πρέπει να σημαίνει οικειότητα, γέλιο και ζεστασιά και όχι να περιέχει έντονες και απρόβλεπτες εκρήξεις. Ναι, κάθε ζευγάρι πρόκειται να διαφωνήσει, αλλά η σύγκρουση θα πρέπει να συνοδεύεται από υγιή επικοινωνία, όχι κραυγές ή οργή. Είναι ένα πράγμα που ο σύντροφός σας είναι ενοχλημένος που αγοράσατε κατά λάθος γάλα που έχει λήξει και είναι εντελώς διαφορετικό να σας φωνάζει εξαιτίας αυτού. Αυτό δεν είναι αγάπη. 

Επικρίνει τον τρόπο εμφάνισης σας ή το ντύσιμό σας.

Η κριτική στα ρούχα ή το σώμα σας είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Ο καθένας μπορεί να ντύνεται όπως ακριβώς θέλει και όχι όπως επιθυμεί ο σύντροφός του. Η μόδα και η ομορφιά είναι μορφές αυτο-έκφρασης. Παρόλο που είναι ωραίο να ζητάτε από τον σύντροφό σας τη γνώμη του, δεν πρέπει ποτέ να του επιτρέψετε να σας προσβάλει ή να σας πιέσει να φορέσετε κάτι που δεν θέλετε. 

Σας προσβάλλει και σας φωνάζει όταν είναι αγχωμένος με τη δουλειά του και στη συνέχεια ζητάει συγνώμη.

Το να σας φωνάζει ή να χρησιμοποιεί άσεμνες λέξεις αποτελεί κακοποίηση. Όσοι ασκούν συναισθηματική κακοποίηση, συχνά ξεσπούν στο έτερό τους ήμισυ και στη συνέχεια ζητάνε συγνώμη.  

Σας στέλνει μηνύματα και σας τηλεφωνεί συνέχεια για να σας ελέγξει. 

Στην αρχή της σχέσης όλοι αποζητάνε συχνή επικοινωνία, εάν όμως με τον καιρό αυτή η επικοινωνία αρχίσει να σας κάνει να νιώθετε άβολα και περιλαμβάνει επανειλημμένα αιτήματα για να μάθει πού βρίσκεστε, τι κάνετε και με ποιον είστε, μπορεί να έχει ξεπεράσει το όριο του φυσιολογικού. Εάν ο σύντροφός σας είναι αναστατωμένος, όταν δεν απαντήσετε αμέσως στα μηνύματά του, μπορεί να προσπαθήσει να σας πει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι του λείπετε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι συνέχει κολλημένος στο τηλέφωνό του και να σας ελέγχει. 

Προσπαθεί να σας πείσει ότι έχετε λάθος.

Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι ο σύντροφός σας έχει προβλήματα θυμού και να προσπαθείτε να του μιλήσει για αυτό. Αντί όμως να αναλάβει την ευθύνη ή να ακούσει τις ανησυχίες σας, λέει ότι είστε πολύ ευαίσθητοι ή ότι δεν γνωρίζετε από σχέσεις. Σας μιλάει σα να γνωρίζει καλύτερα από εσάς και κάνει τα πάντα για να σας πείσει ότι έχει δίκιο. 

Τι πρέπει να κάνετε εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζετε συναισθηματική κακοποίηση.

Το να γνωρίζετε πώς και πότε να αφήσετε μια σχέση, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά αν έχετε απομονωθεί από όλους ή έχετε διδαχτεί να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή επιθυμία να ξεφύγετε από την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεστε παγωμένοι και ανίκανοι να κάνετε κάτι εποικοδομητικό, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.  Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μεγεθυνθούν εάν είστε παντρεμένοι, ζείτε ή εξαρτάστε οικονομικά από έναν καταχρηστικό σύντροφο.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας, σας κακοποιεί συναισθηματικά, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε εκτός της σχέσης. Κανένας άλλος δεν μπορεί να αποφασίσει ποια πορεία δράσης είναι καλύτερη για εσάς, αλλά η αναγνώριση συναισθημάτων και η συζήτηση με έναν αξιόπιστο φίλο, θεραπευτή ή σύμβουλο είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει. Και θυμηθείτε: Δεν είστε μόνοι, πάντα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.