WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Δε φταις εσύ αν πονάς στο σεξ: Λέγεται κολεόσπασμος και δεν είναι ταμπού


Στεφανία Παπαδημητρίου

31 Αυγούστου 2021

Δε φταις εσύ αν πονάς στο σεξ: Λέγεται κολεόσπασμος και δεν είναι ταμπού

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού. Κανείς δε μιλάει για αυτό – κάποιες το έχουμε ακουστά, άλλες το βιώνουμε. Αν επηρέαζε άνδρες, ίσως να γνωρίζαμε περισσότερα. Αφορά, όμως, τις γυναίκες και το στίγμα γύρω του παραμένει αμείωτο.

Ο κολεόσπασμος είναι μία σεξουαλική δυσλειτουργία. Είναι το φαινόμενο ακούσιας ή εκούσιας συστολής των μυών του κόλπου, κατά την προσπάθεια διείσδυσης. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο κόλπος «κλείνει και κλειδώνει». Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πόνο. Επειδή η συνουσία είναι συναινετική, χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση της δυναμικής του ζευγαριού ώστε να διασαφηνιστεί το πώς ο πόνος αυτός επηρεάζει την προσαρμογή στη σχέση και πώς παράγοντες της σχέσης μπορεί να επηρεάζουν τον πόνο και το σεξ. Αν κριθεί απαραίτητο, εξηγεί η σεξολόγος Τατιάνα Μπαλαμά, παράλληλα με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του πόνου, μπορεί να γίνεικαι θεραπεία/συμβουλευτική ζεύγους ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του ζευγαριού. Ο ρόλος του ειδικού είναι να προσφέρει συναισθηματική στήριξη, καθώς και πληροφορίες για τον πόνο και τη σεξουαλικότητα και πώς αυτά αλληλεπιδρούν.

Ένα ζήτημα τόσο απλό και ταυτόχρονα σύνθετο, με συμπτώματα που πολλοί αγνοούν σε μία εποχή που η σεξουαλική αγωγή θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Μαζί του, έρχονται η ντροπή, ο φόβος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η γυναίκα πιστεύει ότι φταίει για αυτό που της συμβαίνει. Αν ήταν πιο χαλαρή, δε θα πονούσε και θα μπορούσε να ικανοποιήσει το σύντροφό της όσο ήθελε. Σωστά; Είναι δική της ευθύνη όλο αυτό. Έτσι την έχει μάθει η  κοινωνία μας, η οποία εξ αρχής βάζει την απόλαυσή της σε δεύτερη μοίρα.

Παράλληλα, ντρέπεται να μιλήσει στις φίλες της που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα – απ’ όσο ξέρει, τουλάχιστον. Ίσως αισθάνεται ακόμη και λιγότερη από εκείνες, ελαττωματική. Την ίδια στιγμή, διστάζει το εκμυστηρευτεί στο γιατρό της. Δεν είναι αρκετά σημαντικό.

Σε άρθρο της στο The Lily, η δημοσιογράφος Kami Rieck μοιράστηκε τη δική της εμπειρία. Έχοντας μεγαλώσει σε αυστηρά καθολική οικογένεια, έμαθε να συνδέει το σεξ με την αμαρτία. Όταν, πια, το απενοχοποίησε και στα 18 της αποφάσισε να ολοκληρώσει τη σχέση με τον τότε σύντροφό της, το συνέδεσε με τον πόνο και το φόβο. Και τότε αποφάσισε ότι δεν ήθελε να την αγγίζει κανείς.

Προσπάθησε ξανά, αλλά μάταια. Ζητούσε συγγνώμη από τους άνδρες, όταν δεν τους έδινε αυτό που ήθελαν. Πολλές γυναίκες τη συμβούλευαν απλώς να φορέσει σωστά τα ταμπόν της, γιατί μάλλον έκανε λάθος. 

Η γυναικολόγος της ήταν εκείνη που της άνοιξε τα μάτια και το μυαλό. Της εξήγησε τι ακριβώς είναι ο κολεόσπασμος, πόσο την είχε επηρεάσει το θρησκευτικό της υπόβαθρο αλλά και ο φόβος της απέναντι στο σεξ. Έπειτα, της πρότεινε να πάρει βοηθήματα, ώστε να νιώσει πιο άνετα με την ιδέα της διείσδυσης. Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε κι άλλες κοπέλες που αντιμετώπιζαν την ίδια δυσλειτουργία, ενώ συνειδητοποίησε ότι οι ερωτικές σκηνές που βλέπουμε σε σειρές και ταινίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Δε θα επιστρέψω πια στο στίγμα γύρω από τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες να με απομονώσει. Τελικά, είδα η επιβεβαίωση που πήρα από άλλες γυναίκες, είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με το ότι επαναπροσδιόρισα τη σεξουαλική ευχαρίστηση», είπε.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες σαν την Kami Rieck. Ο κολεόσπασμος επηρεάζει το 5-17% του πληθυσμού  μας. Ίσως και παραπάνω, γιατί αρκετές δε μιλούν. Απλώς ακούν το «χαλάρωσε» του συντρόφου τους και προσπαθούν να το εφαρμόσουν. 

Έφτασε, μάλλον, η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό το θέμα (και πολλά, πολλά ακόμη που αφορούν κυρίως γυναίκες και μένουν στο σκοτάδι). Δεν είναι ντροπή, αλλά κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει η κάθε μία από εμάς.

 

Δείτε ακόμη: Εκεί που η φυλετική ισότητα είναι δεδομένη

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.