WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τα 5 σημάδια της προβληματικής επικοινωνίας στη σχέση


The Jennettes

9 Νοεμβρίου 2021

Τα 5 σημάδια της προβληματικής επικοινωνίας στη σχέση

Το κλειδί μίας επιτυχημένης σχέσης είναι η επικοινωνία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μιλάμε με τον σύντροφό μας ανοιχτά για όλα, χωρίς ανασφάλειες, ακόμη κι αν αυτό μας είναι δύσκολο στην αρχή. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, να λύνουμε τα προβλήματα και να βλέπουμε πόσο ταιριάζουμε, τελικά.

Πρέπει να νιώθουμε ότι είμαστε με έναν άνθρωπο που μας σέβεται, μας καταλαβαίνει και μας ακούει. Αν οι παρεξηγήσεις είναι μέρος της καθημερινότητας και δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τις απόψεις, τις ανασφάλειες και τα συναισθήματά μας, μάλλον κάτι πηγαίνει πολύ στραβά.

Αν αναγνωρίσετε τα παρακάτω στη σχέση σας, η επικοινωνία με τον σύντροφό σας μάλλον δεν είναι όσο υγιής πιστεύετε.

Δε μιλάτε από κοντά για τα σοβαρά ζητήματα

Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας γίνεται μέσω μηνυμάτων και αυτό είναι λογικό. Αν όμως αρκείστε στα social media, όταν έρχεται η ώρα να συζητήσετε τα προβλήματά σας, μάλλον πρέπει να επαναπροσδιορίσετε μερικά πράγματα. Όσο εύκολο κι αν είναι να κρύβεστε πίσω από μία οθόνη, καλό είναι να βγείτε από το comfort zone σας και να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα.

Δεν μιλάτε ανοιχτά 

«Έκανες το τάδε και με ενοχλεί». Μία φράση που έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό μας και θα έπρεπε να ξεστομίζουμε άλλες τόσες, αλλά συνήθως κρατάμε μέσα μας.

Αν νιώθουμε ότι θα βρούμε τοίχο – ή βάζουμε τείχη στον σύντροφό μας – δε θα έρθουμε ποτέ κοντά και τα προβλήματα θα μείνουν άλυτα.

Είναι αμυντικοί

Όταν ο σύντροφός μας δε δέχεται ότι κάνει λάθη και μας πληγώνει, παίρνει αμυντική στάση και γυρίζει σε εμάς το παράπονό μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φύγουμε. Όχι από το σπίτι, από τη σχέση. Πρόκειται για ξεκάθαρη έλλειψη σεβασμού, η οποία καταστρέφει τη σχέση.

Δίνουν μονολεκτικές απαντήσεις

Όχι, δεν πρέπει να λέτε την ιστορία της ζωής σας κάθε φορά. Όλοι όμως θέλουμε κάτι παραπάνω από ένα απλό «οκ», ειδικά από τον σύντροφό μας. Όταν η προσπάθεια για επικοινωνία είναι μονόπλευρη, η απόσταση γιγαντώνεται.

Περιμένουν να διαβάσουμε το μυαλό τους

Αυτό ισχύει και αντίστροφα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να καταλάβει κανείς τι μας ενοχλεί, τι σκεφτόμαστε, τι μας στενοχωρεί, αν δεν το πούμε πρώτα. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά βιώματα και όρια, οπότε καλό είναι να ενημερώνουμε για όλα. Αν αυτά δε γίνονται σεβαστά, μπορούμε πάντα να βγάλουμε τους άλλους από τη ζωή μας.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα ξεφύγετε από μία συναισθηματικά καταχρηστική σχέση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.