WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Love Bombing - Είναι γλυκός ή νάρκισσος; Τα σημάδια πως η τέλεια σχέση σου είναι τοξική


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Ιανουαρίου 2022

Love Bombing - Είναι γλυκός ή νάρκισσος; Τα σημάδια πως η τέλεια σχέση σου είναι τοξική
Τελικά, είναι γλυκός, νάρκισσος ή τοξικός;

Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας φανταστούμε ότι βγαίνουμε ραντεβού – όχι πρώτο, αλλά σίγουρα στο αρχικό στάδιο της γνωριμίας μας με κάποιον. Μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστές, τα κοπλιμέντα του μοιάζουν βγαλμένα από βιβλίο και τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά στις φίλες μας, δεν μπορούμε να βρούμε κανένα λάθος. Παίρνουμε την προσοχή που μας αξίζει, αισθανόμαστε πως βρήκαμε τον «έναν και μοναδικό» που κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα.

Μάλλον το παραπάνω σενάριο δεν είναι τόσο ξένο. Μάλλον το έχετε βιώσει κι εσείς, τουλάχιστον μία φορά. Θυμάστε πώς κατέληξε, άραγε;

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Chitra Raghavan όχι απλώς το έχει μελετήσει, αλλά μέσα από συνέντευξή της στους New York Times εξηγεί πως αυτό το Love Bombing (βομβαρδισμός αγάπης στα ελληνικά, αλλά λιγότερο εύηχο) είναι, στην πραγματικότητα, η προσπάθεια ενός ανθρώπου – άνδρα, κατά βάση – να χειραγωγήσει την εν δυνάμει σύντροφό του, ενώ ο ίδιος παρουσιάζεται ως ιδανικός.

Παρακάτω, θα δούμε τι μας συμβουλεύει να κάνουμε αν μας συμβεί – ή ήδη μας συμβαίνει – κάτι τέτοιο

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε την πραγματική και ειλικρινή προσοχή, από την προσπάθεια χειραγώγησης. Μάλιστα, αν ο άλλος μας λέει ακριβώς αυτά που θέλουμε να ακούσουμε – ξέρετε, «δεν έχω γνωρίσει καμιά σαν εσένα», «πρώτη φορά νιώθω έτσι για κάποια, τόσο γρήγορα», «είσαι ακριβώς αυτό που ονειρευόμουν» - πώς μπορούμε να βγούμε από το ροζ συννεφάκι και να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά;

Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε, είναι η υπερβολή. Αν αισθανόμαστε ότι γινόμαστε το κέντρο του κόσμου του από νωρίς, καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Έπειτα, έρχεται το κομμάτι της απομόνωσης. Γιατί, όσο κι αν θέλουμε να περνάμε κάθε λεπτό μαζί του, γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι υγιές. Αν λοιπόν προσπαθεί να βρισκόμαστε οι δυο μας κάθε μέρα, όλη μέρα, βάζοντας στην άκρη φίλους και συγγενείς, πιθανότατα να πρέπει να διαχειριστούμε έναν νάρκισσο, ο οποίος προσπαθεί να μας απομονώσει.

Ένα ακόμη σημείο που καλό είναι να προσέξουμε, είναι τα μεγάλα δώρα. Σίγουρα, όταν είμαστε ερωτευμένοι, θέλουμε να δίνουμε τα πάντα. Αλλά το love bombing περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της υπερβολής – «τα τεράστια δώρα μας δυσκολεύουν να επεξεργαστούμε αυτό που συμβαίνει, δε βλέπουμε τον κίνδυνο», εξηγεί η Raghavan.

O καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της California, Paul Eastwick, βέβαια, τονίζει ότι σε γενικές γραμμές είναι καλό να εκφράζουμε την αγάπη, την υποστήριξη και την προσοχή μας, ενώ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα σαν red flags.

Σε μία υγιή ρομαντική σχέση, η στήριξη, η επιθυμία και η τρυφερότητα, πρέπει να είναι αμοιβαίες. Στην περίπτωση του love bombing, όμως, είναι μονόπλευρες – ο ένας προσπαθεί να γίνει ολόκληρος ο κόσμος του άλλου. Η Raghavan επισημαίνει πως ένας άνθρωπος που μας βομβαρδίζει με αγάπη, μας κάνει να αισθανόμαστε κενοί στο τέλος, σαν να χάσαμε τον εαυτό μας.

«Δεν ξέρεις καν ποιος είσαι επειδή εκείνος ελέγχει τα μικρά πράγματα για εσένα, και αυτά τα μικρά πράγματα μπορεί να είναι οτιδήποτε – από τον τρόπο που ντύνεσαι, μέχρι το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου προς τα έξω. Τα αστεία που λες, ή η γυναίκα που θέλει να γίνεις για εκείνον».

Χρειάζεται υπομονή για να βγούμε από τέτοιες καταστάσεις. Να γνωρίσουμε ανθρώπους που μας νοιάζονται και να πάρουμε τον χρόνο μας, μέχρι να σταθούμε γερά στα πόδια μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.