WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είναι ο σύντροφός σου passive aggressive; Οι συμπεριφορές που το αποδεικνύουν


Κλέλια Φατούρου

20 Ιουλίου 2022

Είναι ο σύντροφός σου passive aggressive; Οι συμπεριφορές που το αποδεικνύουν
Pexels/Tan Danh
Η κλασική αποφευκτική συμπεριφορά που σε γεμίζει ενοχές

Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε ένα μοτίβο συμπεριφοράς, που συνήθως δεν καταλαβαίνουμε καν ότι ακολουθούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τοξικές συμπεριφορές πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, ειδικά όταν προκαλούν πρόβλημα στη σχέση.

Αν ο σύντροφός σου ανήκει στην κατηγορία passive aggressive, το καταλαβαίνεις γιατί εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα με εντελώς έμμεσο τρόπο, ή και καθόλου. Αντί να σου πει πώς νιώθει, πετά συνέχεια υπονοούμενα.

Τα κλασικά passive aggressive παραδείγματα

Ο τρόπος έκφρασης μπορεί να γίνει είτε λεκτικός είτε μη λεκτικός. Αν μιλάμε για λόγια, είναι αυτός ο άνθρωπος που αναφέρεται σε ένα συμβάν αλλά δεν πρόκειται να πει πώς ένιωσε. Ίσα ίσα, προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αν και νιώθει ακόμα πικρία ή θυμό. Χρησιμοποιεί συχνά τον σαρκασμό ενώ προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα για κάτι που έκανες, χωρίς να αναφερθεί σε αυτό συγκεκριμένα.

Τα μη λεκτικά παραδείγματα είναι οι αναστεναγμοί, τα ξεφυσήματα και όταν γυρίζει τα μάτια ως αντίδραση. Μπορεί να αργεί επίτηδες στα ραντεβού ή να μην σου δίνει καμία σημασία όταν εσύ θυμώνεις και θέλεις να λύσεις το πρόβλημα. Γνωστό και ως silent treatment.

Αν και αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από παιδικά τραύματα ή είναι μία αντιγραφή του μοτίβου των γονιών του, είναι σημαντικό να το διαχειριστείς όταν συμβαίνει, ακόμα και όταν δεν ευθύνεσαι εσύ. Μία καλή συμβουλή είναι να λειτουργείς με τον εντελώς αντίθετο τρόπο. Να είσαι άμεση με αυτό που θες να πεις και να μην το πηγαίνεις γύρω γύρω. Ξεκίνα τις προτάσεις σου με το εγώ ώστε να δείξεις τι θέλεις, χωρίς να κρίνεις τον άλλο. Η αμεσότητα οδηγεί σε υποχρεωτική αλλαγή της συμπεριφοράς, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να του τροφοδοτεί αυτή την αποφευκτική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.