WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

10 σημάδια που μαρτυρούν πως ο σύντροφός σου έχει ιστορικό στις τοξικές σχέσεις


JTeam

30 Οκτωβρίου 2022

10 σημάδια που μαρτυρούν πως ο σύντροφός σου έχει ιστορικό στις τοξικές σχέσεις
Οι συμπεριφορές που μπορούν να σου δείξουν ότι ο σύντροφός σου έχει υπάρξει σε τοξικές σχέσεις, ξανά και ξανά

Είτε γνώρισες μόλις κάποιον, είτε τον βλέπεις εδώ και αρκετό καιρό, και μέχρι στιγμής όλα (φαινομενικά) είναι τέλεια και η φάση του love bombing καλά κρατεί, καλό είναι πάντοτε να έχεις κατά νου, κάποιες συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να σε προετοιμάσουν καλύτερα για το τι θα ακολουθήσει.

Συνήθως τους πρώτους μήνες, τα πράγματα βαίνουν καλώς. Είστε και οι δυο ενθουσιασμένοι και γεμάτοι με ενδιαφέρον να γνωρίσετε και να απολαύσετε ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τα τοξικά χαρακτηριστικά ή τραύματα που μπορεί να έχει ο καθένας, θα αρχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια, δημιουργώντας προβλήματα.

Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως λοιπόν, καλό θα ήταν αν εντοπίσεις τις παρακάτω συμπεριφορές, να έχεις τα ραντάρ σου ανοιχτά και να είσαι πιο προσεκτική με το πόσο θα επενδύσεις συναισθηματικά. Προφανώς δεν κρίνονται όλα εδώ, αλλά σίγουρα τα παρακάτω μπορούν να σε προ - ιδεάσουν κατάλληλα:

Θέλει συνέχεια την προσοχή σου

Μηνύματα, εξομολογήσεις, τηλέφωνα, εκπλήξεις... Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι το ενδιαφέρον του για σένα είναι τόσο έντονο (κάτι το οποίο μπορεί όντως να ισχύει) και γι' αυτό ασχολείται μαζί σου τόσο πολύ. Σε ρωτάει για τα πάντα, δείχνοντας πόσο νοιάζεται. Ωστόσο, υπάρχουν φορές, που όταν κάποιος βρίσκεται αρκετά προσκολλημένος σε εσένα, θέλει απλά να έχει την προσοχή σου, να έχει αποκλειστικά το ενδιαφέρον σου και να μην νιώθει παραμελημένος. Νιώθοντας πως έχει αποκλειστικότητα, σε ελέγχει καλύτερα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο για την καθημερινότητα σου, όσο δείχνει.

Σε συγκρίνει με παλιότερες σχέσεις του

Μέγα λάθος, κι' όμως υπάρχουν εκείνοι που το κάνουν και μάλιστα, μπορεί απλά ο άλλος να το προσπεράσει. Αν τυχόν ανοίξει κουβέντα τύπου: «Ναι, και η πρώην μου το έκανε αυτό» ή «Η πρώην μου, μου φερόταν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο» ή ακόμη, «Όπως είχα πει και στην πρώην μου...». Γενικά καλό είναι να ξέρεις κάποια πράγματα για το παρελθόν του, αλλά οι συγκρίσεις να μένουν αμετάκλητα στην άκρη, παρακαλώ. Κάθε σχέση είναι διαφορετική και μοναδική και αν δεν γνωρίζει αυτό, τότε τι;

Δεν σε εμπιστεύεται

Τι και αν εσύ δεν του έχεις δώσει κανένα δικαίωμα, εκείνος ή εκείνη δυσκολεύεται πάρα πολύ να σε εμπιστευτεί και ακόμη χειρότερο, προσπαθεί να σε ελέγχει και να ξέρει ακριβώς που βρίσκεσαι και με ποιον. Αν δεν απαντήσεις αμέσως, ξεκινούν οι αμφιβολίες, αν βγαίνεις πολύ με τις φίλες σου ξεκινούν και πάλι οι υποψίες και άλλα πολλά. Αν διαπιστώσεις τέτοιες συμπεριφορές, δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβεις ότι στο παρελθόν έχει πληγωθεί πολύ και του είναι δύσκολο να εμπιστευτεί και πάλι.

Πολύ έντονες καλές στιγμές και πολύ έντονες κακές στιγμές

Αν ήθελες ένα rollercoaster, θα μπορούσες να το βρεις και αλλού. Αν η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και την μια μπορεί να είστε πάρα πολύ καλά και μετά από μια ημέρα, κάτι να σας έχει οδηγήσει στο να μην μιλιέστε, και αυτό να είναι μοτίβο που συμβαίνει τακτικά, τότε μάλλον θα συνεχιστεί και όσο πάει θα γίνεται και χειρότερο. Είναι σημαντικό να νιώθεις ασφαλής και να υπάρχει μια σταθερότητα στην επικοινωνία για μια υγιής σχέση.

Εκρήξεις θυμού

Προφανώς και δεν μιλάμε για βία, αλλά υπάρχουν και αυτά τα ξεσπάσματα που δείχνουν αγανάκτηση και πως μάλλον έχει περάσει αρκετά και η υπομονή του είναι λίγη. Ένα άτομο που έχει βιώσει τοξικές σχέσεις είναι απόλυτα φυσικό να ξεσπά και εύκολα. Μην παραξενεύεσαι, λοιπόν, αν ο σύντροφός σου θυμώνει εύκολα. Ακόμα και το μικρότερο άγχος μπορεί να τον φέρει στα όριά του, αν στο παρελθόν έχει πληγωθεί.

Του είναι πολύ εύκολο να βάλει τέλος

Αν νιώθεις πως η σχέση μεταξύ σας κρέμεται σε μια κλωστή, και πως με τις πρώτες δυσκολίες θα είναι πολύ εύκολο για εκείνον ή εκείνη να βάλει ένα τέλος, τότε μάλλον δεν είναι έτοιμος να επενδύσει συναισθηματικά, να δουλέψει σε κάτι κοινό και να βρει τις λύσεις προκειμένου να προχωρήσετε. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, και χρειάζεται αφοσίωση, χρόνος και κυρίως προσπάθεια και θέληση.

Σου υποδεικνύει το πως θα έπρεπε να συμπεριφερθείς ή πως να νιώσεις

Όπου έλεγχος = παρελθόν με τοξική σχέση. Βάλε τα όρια σου, όταν κάποιος προσπαθεί να σε χειραγωγήσει, να σου υποδείξει το πως πρέπει να νιώσεις ή το πως πρέπει να συμπεριφερθείς. Εκείνος που σε εκτιμά, θα συζητήσει και μοιραστεί μαζί σου τις σκέψεις του και τα θέλω του χωρίς υποδείξεις και πίεση, αλλά κυρίως θα σε αποδεχτεί, χωρίς να σε κρίνει.

Σε κατηγορεί για προβλήματα που εκείνος δημιούργησε

Προσπαθεί συστηματικά να μετατοπίσει το επίκεντρο μακριά του, στοχοποιώντας εσένα και κάνοντάς σε να νιώθεις ενοχή παρόλο που δεν ευθύνεσαι για αυτό που συμβαίνει. Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι όταν ένας σύντροφος κατηγορεί τον άλλο για τη δική του απιστία. (Κανένα σχόλιο)

Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια

Αυτός που θέλει να επιβάλει την εξουσία του και νιώθει ανασφάλεια (εξαιτίας των όσων έχει βιώσει στο παρελθόν) επιχειρεί να απομονώσει τον άλλον, βάζοντας εμπόδια στην πρόθεσή του να μιλήσει ή να συναντηθεί με φίλους ή δικούς του ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνεται με πολύ έμμεσο τρόπο. Για παράδειγμα, όταν λες στο σύντροφό σου ότι θα βγεις το βράδυ με την κολλητή σου, εκείνος σου αποκαλύπτει ότι ειδικά απόψε είχε στο μυαλό του να σου κάνει μια ωραία έκπληξη. Όταν αυτό γίνεται συστηματικά, μάλλον κάτι πάει πολύ λάθος.

Το παίζει θύμα

Εκείνος παρουσιάζεται ως άνθρωπος που τα κάνει όλα για σένα και εσύ ούτε να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι. Δεν πάει να έχεις κάνει τόσες θυσίες για εκείνον, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, εκείνος δεν θα εκτιμήσει τίποτα. Θα κρατάει μόνο ότι δεν έκανες για εκείνον τίποτα, ενώ αυτός από την μεριά του, δηλώνει πρόθυμος για όλα.

Φέρνει ανταγωνισμό στην σχέση

Το να τον νοιάζει ποιος θα έχει το "πάνω χέρι", είναι και αυτό ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια, ανασφάλειας και μάλλον το παρελθόν του στις σχέσεις του, δεν είναι και τόσο καλό. Δεν έχει μάθει να συναναστρέφεται χωρίς εγωισμό και έλεγχο, κάτι το οποίο μεταφέρει και στην δική σας σχέση. Από εμάς είναι σίγουρα όχι, χρειάζεσαι εκείνον που θα είναι υποστηρικτικός προς το μέρος σου και τις επιλογές σου και κυρίως κάποιον που θα χαίρεται με τα κατορθώματα σου και όχι να προσπαθεί να σε υποβιβάζει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.