WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

4 λόγοι που ο σύντροφός σου τσακώνεται συνέχεια μαζί σου (από το πουθενά)


Κλέλια Φατούρου

9 Δεκεμβρίου 2022

4 λόγοι που ο σύντροφός σου τσακώνεται συνέχεια μαζί σου (από το πουθενά)
Πάντα υπάρχουν βαθύτερα αίτια πίσω από κάθε απλή πράξη

Δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά οι περισσότεροι καυγάδες ξεκινούν από ασήμαντες αφορμές. Μπορεί να μην θυμάσαι καν πώς άρχισε και γιατί έφτασε εκεί που έφτασε.

Αν έχεις παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σου το κάνει πολύ συχνά κι εσύ πιστεύεις ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος που μαλώνετε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια που συμβαίνει αυτό, και οι ειδικοί μάς τα αποκαλύπτουν. «Έχω κάνει ολόκληρες συνεδρίες με ζευγάρια που μαλώνουν για το πλυντήριο πιάτων και ποιος το κάνει σωστά. Δεν έχει να κάνει όμως ποτέ με αυτό», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Tracy Ross.

Διψά για σύνδεση

Αλλά το εκφράζει με τον εντελώς λάθος τρόπο. Για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, οι καυγάδες και οι εντάσεις είναι ο μόνος τρόπος να συνδεθούν, μάλλον επειδή αυτό έχουν μάθει από μικρή ηλικία. Και όσο πιο μόνος ή αόρατος νιώθει σε μία σχέση, κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή.

Φοβάται την απόρριψη

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι δεν αντέχει την αρμονία και την ηρεμία, γιατί αυτό συνήθως σε φέρνει πιο κοντά στον σύντροφό σου. Οπότε ταράζει τα νερά γιατί νιώθει πιο άνετα και έτσι δεν θα χρειαστεί να εκφράσει τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του.

Θέλει να έχει το πάνω χέρι

Κάποιος που δεν έχει υγιή αντίληψη για τις σχέσεις, πιστεύει ότι θα πάρει τον έλεγχο μέσα από την επιβολή και τις φωνές. Νιώθει ότι έτσι δεν θα τον χειριστεί ποτέ κανείς και θα περνά το δικό του.

Παιδικά τραύματα

Είναι αυτό που είπαμε και πριν. Όταν έχεις μεγαλώσει σε μία οικογένεια που συνήθως τσακώνεται, φέρεται εχθρικά και δεν μιλά ήρεμα και νηφάλια, είναι κάπως δύσκολο να καταλάβεις ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Τον κανονικοποιείς και τον μεταφέρεις και στις ενήλικες σχέσεις σου, ακόμα κι αν οι άλλοι σου λένε ότι είναι λάθος.

Πώς να το διαχειριστείς

Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς το πρόβλημα και να μην κλείνεις τα μάτια σου. Δείξε ενσυναίσθηση και κατανόησε ότι αυτή η συμπεριφορά έρχεται από την ανασφάλεια, τον φόβο και τη δυσκολία για επικοινωνία. Αν είναι μία σχέση που σε ενδιαφέρει, είναι σημαντικό να μιλάς για το πώς νιώθεις και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αυτή η συμπεριφορά. Όχι εχθρικά, αλλά σαν να είστε στην ίδια ομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν συνειδητοποιεί καν αυτό που κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να θέλει να το δουλέψει ώστε να εξελιχθεί τόσο ο ίδιος όσο και η σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.