WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

4 ενδείξεις που λένε ότι είσαι εσύ η passive-aggressive στη σχέση


Κλέλια Φατούρου

22 Οκτωβρίου 2022

4 ενδείξεις που λένε ότι είσαι εσύ η passive-aggressive στη σχέση
Μήπως είσαι εσύ αυτή που φέρεται λάθος;

Ξέρουμε όλοι το πόσο άσχημο είναι να είναι κάποιος passive-aggressive στη σχέση. Να θυμώνει αλλά να μην μιλά, να μην εκδηλώνει τα συναισθήματά του και να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν. Αυτός είναι ο σύντομος ορισμός.

Έχουμε την τάση να κατηγορούμε τους άλλους για αυτή τη στάση, αλλά μήπως είμαστε εμείς που γινόμαστε passive-aggressive με τον σύντροφό μας; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε όλοι τα ίδια επίπεδα αυτογνωσίας και είναι πολύ πιθανό να μην αναγνωρίζουμε την ίδια μας τη συμπεριφορά. Και όσο οι γύρω μας δεν παραπονιούνται και απλώς προσαρμόζονται, δεν αλλάζει και τίποτα στη συμπεριφορά μας.

Αν θέλουμε να δούμε τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει, θα βρούμε τη ρίζα σε μοτίβο συμπεριφορών που ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Αλλά για να εξελιχθούμε, καλό είναι να αναζητούμε τα αίτια με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, να παίρνουμε την ευθύνη και να προσπαθούμε να επικοινωνούμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Για αρχή, ας δούμε τις κλασικές ενδείξεις που σε μετατρέπουν σε passive-aggreessive σύντροφο.

Λες ότι δεν θυμώνεις ποτέ

Το θεωρείς επίτευγμα αλλά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, δεν είναι αλήθεια. Γεννιόμαστε με το συναίσθημα του θυμού και είναι πολύ φυσιολογικό να το νιώθουμε. Το πρόβλημα είναι όταν το πνίγουμε και δεν το εκφράζουμε ποτέ. Είναι υγιές να το δείχνουμε αλλά με λειτουργικό και όχι ακραίο τρόπο.

Λες πράγματα που δεν εννοείς

Είναι πολύ κουραστικό, και κυρίως για εσένα. Λες κάτι, αλλά υποβόσκει μία άλλη σκέψη ή συναίσθημα, ο παραλήπτης δεν μπορεί να διαβάσει πίσω από τις λέξεις και η επικοινωνία βραχυκυκλώνεται.

Πάνω από όλα σαρκασμός

Ωραίος ο σαρκασμός για πλάκα, αλλά αν είναι ο βασικός τρόπος για να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου, έχουμε πρόβλημα. Είναι ο μηχανισμός άμυνας όταν θέλουμε να πούμε δύσκολα πράγματα και προφανώς ο άλλος δεν θα σε πάρει στα σοβαρά.

Περιμένεις να σε καταλαβαίνουν χωρίς να μιλάς

Κλασική ανώριμη στάση ανθρώπου που νομίζει ότι οι άλλοι διαβάζουν τη σκέψη του και θα του κάνουν τα χατίρια ή δεν θα τον πληγώσουν ποτέ. Ο μόνος τρόπος να συνυπάρχουμε με τους άλλους ειρηνικά, είναι με το να επικοινωνούμε ανοιχτά, να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα και να έχουμε ενσυναίσθηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.