WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν ο σύντροφός σου είναι φανατικός χρήστης αυτού του μέσου, μάλλον είναι ναρκισσιστής


JTeam

26 Αυγούστου 2022

Αν ο σύντροφός σου είναι φανατικός χρήστης αυτού του μέσου, μάλλον είναι ναρκισσιστής
pexels
Οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιεί τη δημοφιλή πλατφόρμα, θα σου πουν την αλήθεια

Για ποιους λόγους χρησιμοποιείς τα social media; Οι περισσότεροι θα πουν για τα updates ενώ άλλοι θα ομολογήσουν με ειλικρίνεια ότι μπαίνουν για τα likes. Είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά ήξερες ότι η τάση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως διαγνωστικό εργαλείο στις σχέσεις;

Με λίγα λόγια, αν αναρωτιέσαι πώς θα καταλάβεις αν ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής, ξεκίνα να παρατηρείς τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Facebook. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι ικανό να πει πολλά για εμάς και τους γύρω μας από τον τρόπο που το χειριζόμαστε.

Ta social media και η ψυχική υγεία πάνε χέρι- χέρι στις περισσότερες περιπτώσεις και με το να προσέξεις πόσο χρόνο αφιερώνει και πώς χειρίζεται η σχέση σου το Facebook, θα καταλάβεις πολλά για τα πιθανά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ειδικά αν είστε λίγο καιρό μαζί.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ναρκισσισμό και πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση, λατρεύουν να μπαίνουν στην πλατφόρμα (σχεδόν εμμονικά). Οι 700 συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν να απαντήσουν μερικές ερωτήσεις για τις συνήθειες τους στα social που τέσταραν στην ουσία αν είχαν κάποια ναρκισσιστική διαταραχή.

Όσοι ανέπτυσσαν τέτοια χαρακτηριστικά, δήλωναν ότι έκαναν υπερβολική χρήση του μέσου επειδή ήθελαν διαρκώς να επιβεβαιώνονται μέσω των likes που συγκέντρωναν τα posts τους. Αν έχεις κι εσύ έναν σύντροφό που υποψιάζεσαι ότι βάζει πάντα μπροστά το εγώ του, καλό είναι να διπλοτσεκάρεις τον τρόπο που χειρίζεται τα social και κυρίως το Facebook.

Οι ναρκισσιστές μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους, δεν επιζητούν απλώς την προσοχή, δεν αρκούνται στο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ίχνος ενσυναίσθησης και πιστεύουν πως είναι ανώτεροι όλων, κάνοντας τα πάντα για να ικανοποιήσουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες, θέτοντας σε κίνδυνο την οικογένεια, τους φίλους και τα πρόσωπα που είναι κοντά τους.

Ο ναρκισσισμός στην πραγματικότητα είναι μια παθογενής διαταραχή προσωπικότητας, στην οποία ένας εγωκεντρικός άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να ζήσει αν δεν ικανοποιήσει την ανάγκη του να τον θαυμάζουν. Η συγκεκριμένη διαταραχή δεν αποτελείται μόνο από έναν τύπο καθώς οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι κρυφοί, εντελώς χειριστικοί και να ανήκουν σε κάποια κατηγορία που δεν είναι τόσο γνωστή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.