WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Gaslighting στο σεξ: Τι σημαίνει ακριβώς και γιατί είναι επικίνδυνο


Κλέλια Φατούρου

19 Δεκεμβρίου 2022

Gaslighting στο σεξ: Τι σημαίνει ακριβώς και γιατί είναι επικίνδυνο
Pexels/Ron Lach
Γίνεται τόσο στην επικοινωνία, όσο και στο σεξ

Είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι πια με τον όρο gaslighting. Εν ολίγοις, είναι αυτό που σου κάνει ο άλλος όταν αμφισβητεί την αίσθηση της πραγματικότητας που έχεις. Αυτή η χειραγώγηση γίνεται με λεκτικό τρόπο, αλλά ναι, μπορεί να φτάσει μέχρι το σεξ.

Πριν πάμε εκεί, να σε ενημερώσω ότι ο όρος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1944, στην ομώνυμη ταινία, η οποία περιγράφει τη σχέση ενός άντρα με τη σύζυγό του και πώς την πείθει ότι σιγά σιγά χάνει τα λογικά της.

Πάμε τώρα στο gaslighting και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη σεξουαλική σχέση που έχεις με έναν σύντροφο. Είναι σε παρόμοια λογική, και είναι εξίσου επικίνδυνη, γιατί είναι θολά τα όρια στο αν κάποιος σε πείθει ή σε εξαναγκάζει στο να κάνεις κάτι σεξουαλικό. Μπορεί να υπάρχει αλκοόλ, εσύ να κάνεις κάτι ενώ δεν το θες επειδή έχουν χαλαρώσει οι αντιστάσεις σου και μετά ο παρτενέρ σε πείθει ότι ήταν δική σου απόφαση.

Jenny.Gr
Unsplash/Hannah Olinger

«Είχα κάποια που συμμετείχε σε μία έρευνά μου και ο σύντροφός της της έδινε αλκοόλ, μέχρι που εκείνη δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Εκείνος προχωρούσε σε πρωκτικό σεξ, ενώ εκείνη δεν το ήθελε. Το επόμενο πρωί, εκείνη το καταλάβαινε από τις σωματικές ενδείξεις και εκείνος τη διαβεβαίωνε ότι εκείνη το είχε ζητήσει», αναφέρει ο ψυχολόγος David Wahl στο Psychology Today.

Πρόκειται ουσιαστικά για παρενόχληση αλλά στην γκρίζα ζώνη, εκεί όπου τα πράγματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, ειδικά αν πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν κατάλαβες σωστά. Αντίστοιχα, εφαρμόζεται και σε απιστίες, όταν ο σύντροφός σου κατηγορεί εσένα και τις πράξεις σου που τον οδήγησαν στο να κοιμηθεί με μία άλλη γυναίκα. Πρόκειται και πάλι για ψυχολογική χειραγώγηση, αλλά δεν είναι εύκολο να το αντιληφθείς.

Πώς να διαχειριστείς το gaslighting στο σεξ

Όπως υποστηρίζει ο ειδικός David Wahl, συχνά δεν είναι αντιληπτό ούτε από τους ίδιους τους θύτες. Υπάρχει περίπτωση να ενημερώσεις τον σύντροφό σου για αυτό που σου κάνει και να σοκαριστεί. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία και δεν είναι δυνατόν να υπομένεις κάτι τέτοιο, είτε μιλάμε για σεξ είτε για τη σχέση, εν γένει. Επικοινωνούμε και αν δεν γίνεται κατανοητό και σεβαστό, απομακρυνόμαστε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.