WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Situationships: Τα υπέρ, τα κατά και τα σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση


JTeam

21 Δεκεμβρίου 2022

Situationships: Τα υπέρ, τα κατά και τα σημάδια ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση
Οι πολύπλοκες καταστάσεις στις οποίες όλοι, λίγο πολύ έχουμε μπλέξει, απέκτησαν πλέον και ορισμό

Πρόκειται για μια new entry ορολογία των σύγχρονων σχέσεων, η οποία έρχεται να ορίσει αυτό που μάλλον δυσκολεύεστε να βάλετε σε λέξεις. Πριν δούμε για τι ακριβώς πρόκειται, όπως όλες οι καταστάσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά τους και το σημαντικό είναι να τα γνωρίσεις, να τα δοκιμάσεις και να δεις τι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα, την προσωπικότητα σου και τα θέλω σου.

«Είναι πολύπλοκο», «Και είμαστε και δεν είμαστε μαζί», «Δεν ξέρω πώς ακριβώς να το περιγράψω» και άλλα τέτοια πολλά, τα οποία είναι γνώριμα σε όλες και όλους.
Το «Situationships» είναι και επίσημα όρος στις σχέσεις, ο οποίος περιγράφει ένα είδος απροσδιόριστης σχέσης, όπου οι δυο σύντροφοι δεν επιθυμούν ή δεν μπαίνουν στον κόπο να την ονομάσουν, αφήνοντάς την ως έννοια περισσότερο «ρομαντική». Το μέλλον δεν αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης, ενώ φράσεις του τύπου «Ας ζήσουμε το τώρα» έχουν την τιμητική τους.

Jenny.Gr

«Μια situationship μπορεί να οριστεί ως μια ρομαντική σχέση που στερείται δέσμευσης και των σχετικών κανόνων και προσδοκιών», ορίζει χαρακτηριστικά ο κοινωνιολόγος Jess Carbino.

Όπως καταλαβαίνεις είναι αυτές οι «χαλαρές ρομαντικές σχέσεις», στις οποίες δεν υπάρχει δέσμευση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από τη μια πλευρά, μέσα σε μια τέτοια σχέση μπορείς να έχεις την ανεξαρτησία σου, να απολαμβάνεις στιγμές με κάποιον/α χωρίς πίεση και δεσμεύσεις και να γνωρίζεις όλο και περισσότερα άτομα προκειμένου να δεις τι τελικά σου αρέσει και τι όχι. Πολλοί είναι εκείνοι που βολεύονται σε τέτοιους είδους καταστάσεις, χωρίς να ενδιαφέρονται το που θα καταλήξει αυτή μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο οι σχέσεις αυτές, δεν είναι κατάλληλες για όλους και όλες. Το να μην υπάρχει δέσμευση σε αρκετούς μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια, να έχεις πολλά ups & downs, όπως επίσης και να γίνεις συναισθηματικά ευάλωτη και να νιώθεις μπερδεμένη.
Ακόμη τέτοιου είδους σχέσεις, συνήθως είναι προσωρινές, τα συναισθήματα είναι επιφανειακά έως μηδαμινά και σε αφήνουν συναισθηματικά ακάλυπτη/ο.

Μερικά από τα σημάδια που φανερώνουν ότι μπορεί να βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση έχουν ως εξής:

  • Τα πλάνα είναι στην πλειονότητα τους της τελευταίας στιγμής και όχι σίγουρα
  • Δεν εμπλέκονται μόνο δυο στην οποιαδήποτε σχέση
  • Μικρές έως ασήμαντες συζητήσεις
  • Η πρόσβαση στη ζωή του άλλου είναι περιορισμένη
  • Βαριέσαι ή νιώθεις συναισθηματικά κενή
  • Δεν υπάρχει εξέλιξη / πρόοδος
  • Δεν υπάρχει συνέπεια

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.