WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Το να μιλάς άσχημα για τον πρώην, μπορεί να σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις. Αλήθεια


Στεφανία Παπαδημητρίου

10 Φεβρουαρίου 2023

Το να μιλάς άσχημα για τον πρώην, μπορεί να σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις. Αλήθεια
Imdb
Ναι, το trash-talking για τον πρώην έχει την έγκριση των ψυχολόγων. Βράσε νερό, λοιπόν, και κέρνα καυτό τσαγάκι στο group chat

Στο Μεξικό, ζωολογικός κήπος σου επιτρέπει να δώσεις το όνομα του πρώην σου σε κατσαρίδα, την οποία, στη συνέχεια, θα φάει τρωκτικό. Μετά το διαζύγιο με τον Liam Hemsworth, η Miley Cyrus έγραψε το Flowers κι έγινε το unapologetic pleasure των απανταχού φρεσκοχωρισμένων, και όχι μόνο. Όταν η Grimes χώρισε με τον Elon Musk, φωτογραφήθηκε να διαβάζει το κομμουνιστικό μανιφέστο. Τη μέρα που χώρισα για 17η και τελευταία φορά με τον πρώην μου, μίλησα σε podcast για το πόσο λάθος πήγε η σχέση – δεν τον κατονόμασα μεν, αλλά όλοι οι κοινοί μας γνωστοί (κι ο ίδιος) κατάλαβαν πολύ καλά σε τι αναφερόμουν.

Δε θα πούμε ότι κάθε χωρισμός είναι μικρός θάνατος επειδή πρώτον, είναι κλισέ, και δεύτερον, δεν ισχύει. Θα πούμε, όμως, ότι καθένας μας τον διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο και, όσο δεν ξεπερνά τα όρια, είναι εντάξει αυτό. Θέλεις να ωρύεσαι στο γκρουπ τσατ και να λες πόσο δε σου άξιζε η συμπεριφορά που δέχτηκες; Καν’το. Θέλεις να γράψεις βιβλίο για την τοξικότητα της τελευταίας σου σχέσης; Στηρίζουμε. Είναι υγιές το να μιλάς άσχημα για τον πρώην; Ε, λοιπόν, είναι – αρκεί να τηρήσεις μερικούς κανόνες. Σαν τα κορίτσια των Friends, αλλά χωρίς να βάλεις φωτιά σε κάτι γιατί προέχει η ασφάλεια.

Αν θέλουμε να κάνουμε λίγο trash-talking για τον άνθρωπο που μας πλήγωσε, έχουμε την έγκριση των ψυχολόγων. Κι αυτό γιατί ίσως συνειδητοποιήσουμε νωρίτερα όλα τα άσχημα, επομένως θα κάνουμε χώρο μέσα μας και θα προχωρήσουμε μπροστά μία ώρα αρχύτερα. Το κάνουμε όλοι, άλλωστε. Είναι σχεδόν απαραίτητο για να διαχειριστούμε αυτό που συνέβη, να «κάτσει» μέσα μας η ξαφνική διακοπή της επικοινωνίας μας, να εκφράσουμε τον θυμό που ενδεχομένως έχουμε.

Το επόμενο βήμα, είναι να σκεφτούμε σοβαρά όχι τι θέλουμε από το επόμενο άτομο που θα μπει στη ζωή μας, αλλά κυρίως τι δε θέλουμε και, πάνω απ’ όλα, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Να αφοσιωθούμε στην προσωπική μας εξέλιξη και να μην περιμένουμε επιβεβαίωση από τρίτους – αν και πάντα είναι καλοδεχούμενη.

Πότε παύει να είναι υγιές όλο αυτό;

Παραπάνω, αναφέραμε το Flowers. Τι έκανε η Miley; Είπε πως θα αγοράσει λουλούδια στον εαυτό της, πως περνά και μόνη της καλά, τα καταφέρνει μία χαρά. Και γύρισε βίντεο στο σπίτι που ο πρώην την απατούσε. Η Shakira, από την άλλη, αντί να πει πόσο δε χρειάζεται έναν άνδρα που την απάτησε, στράφηκε εναντίον του τρίτου προσώπου. Παρομοίασε τον εαυτό της με Ferrari και την Clara με Twingo, τον εαυτό της με Rolex, την Clara με Casio και όλο το ίντερνετ στράφηκε εναντίον της δεύτερης, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, ανήκε στον Pique. Εκείνος το διαχειρίστηκε με χιούμορ, η νέα του σύντροφος μπήκε στο νοσοκομείο επειδή πάθαινε κρίσεις άγχους λόγω του cyber bullying που δέχθηκε. Και, εντάξει, η Shakira έβαλε χρήματα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα υπάρχουν όρια και καλό είναι να μην τα ξεπερνάμε, ανεξάρτητα από τον θυμό μας. Ένα ακόμη όριο, είναι η ενέργεια που αφιερώνουμε στις αρνητικές μας σκέψεις για έναν άνθρωπο που δεν είναι πια στη ζωή μας. Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για τον χωρισμό, για παράδειγμα, και το μόνο που υπάρχει στο μυαλό μας, είναι ένα σχέδιο εκδίκησης που διαρκώς αλλάζει, χρειάζεται να αλλάξουμε τακτική.

Στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει να είμαστε εμείς καλά. Κι αν χρειάζεται να κεράσουμε λίγο (προσοχή στο λίγο) τσαγάκι τους φίλους μας για να το καταφέρουμε, ας το κάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.