WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι απέχουν συνειδητά από το σεξ;


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι απέχουν συνειδητά από το σεξ;
Millenials και Gen Zers κάνουν λιγότερο σεξ από ποτέ, από επιλογή δική τους κι όχι των άλλων

Πολλές φορές έχουμε ακούσει (ή έχουμε κάνει) την πολύ κακή στιχομυθία:
- Δεν κάνω σεξ από επιλογή
- Δική σου ή των άλλων;

Ε, οι νέοι απέχουν συνειδητά από αυτό το πράγμα.

Οι τελευταίοι millennials και οι Gen Zers μεγάλωσαν σε μία εποχή που το σεξ προσφερόταν παντού και ελεύθερα – από ταινίες και σειρές, μέχρι το soft porn του Tumblr που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Το θέμα είναι πως όλο αυτό το sex – positiviry ίσως και να μην έκανε τόσο καλό σε αρκετούς από εκείνους.

Η 22χρονη Charlie, για παράδειγμα, μίλησε στο Dazed σχετικά με την εμπειρία της από το Tumblr. Αισθάνεται πως προώθησε την ιδέα πως «το να κάνεις πολύ σεξ χωρίς νόημα είναι κάποιου είδους πολιτική κι αισθητική δήλωση, αφοσίωση στον φεμινισμό, στο να είσαι κουλ και κοινωνική», είπε. Η ίδια, πρόσεξε πως το σεξ έπαψε να τη δένει με τους συντρόφους της κι αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τον εαυτό, το σώμα και τους γύρω της. Το αποτέλεσμα; Αποφάσισε να απέχει από το σεξ για ενάμιση χρόνο.

«Η απόφασή μου να σταματήσω να φασώνομαι με όποιον να ΄ναι δεν έχει να κάνει με κάποιο βιβλίο ιεροσύνης ή θείας δύναμης. Δε θα αφοσιωθώ στον Θεό, ούτε πρόκειται να περιμένω μέχρι τον γάμο. Δεν ντρέπομαι ούτε αηδιάζω με το σεξ και τα υγρά και την οικειότητα. Απλώς έπαψα να περνάω καλά», είπε η Dronme, που είναι μοντέλο και συγγραφέας.

Σύμφωνα με τη Google, οι αναζητήσεις του όρου «celibacy» (αγαμία) αυξήθηκαν κατά 90%. Στο TikTok, το hashtag #celibacy έχει 172,1 εκατομμύρια προβολές, προς το παρόν. Κι αυτό, φυσικά, δεν είναι τυχαίο. Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 13.000 άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, έδειξε σημαντική μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας από την εποχή του lockdown κι έπειτα. Το 2022, ο New Yorker κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για τις ΗΠΑ, ενώ η Le Monde δημοσίευσε ειδική έκδοση αφιερωμένη στο σεξ, στην οποία τόνιζε πως το 43% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών δεν είχαν κάνει σεξ ποτέ στη ζωή τους – το συγκεκριμένο τεύχος, μάλιστα, ασχολήθηκε αρκετά με το γιατί δεν ενδιαφέρονται οι Γάλλοι για αυτό το θέμα.

Καθένας επιλέγει να απέχει για δικούς του λόγους. Το κοινό σημείο όλων, όμως, είναι πως το σεξ είναι πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο πιστεύαμε στο παρελθόν. «Με λίγα λόγια, σκέφτομαι να κόψω το σεξ για να πάψω να το βλέπω σαν επιβεβαίωση», είπε στο Dazed η 23χρονη Nina. Η Anna, που είναι 21, θέλει να κάνει ένα διάλειμμα γιατί πέρασε μία περίοδο που ήταν υπερβολικά ενεργή. «Θέλω να ξεμάθω τα τοξικά πράγματα που έχω συνδέσει με το σεξ και τις ιδέες γύρω του», δήλωσε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.