WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Αηδία και ερωτική διέγερση: Ναι, αυτά τα δυο συνδέονται


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2023

Αηδία και ερωτική διέγερση: Ναι, αυτά τα δυο συνδέονται
pexels / karolina grabowska
Γιατί κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα μας απωθούσε, καταλήγει να μας ελκύει;

Έλα μπορείς να το παραδεχτείς ελεύθερα. Όσο και να σιχαίνεσαι το φτύσιμο, μπορεί να σε έχει φτύσει κυριολεκτικά «ο κατάλληλος άνθρωπος» και αυτό να ήταν τελικά κάτι το οποίο όχι μόνο δεν σιχάθηκες, αλλά τελικά σου άρεσε κιόλας. Αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές περιπτώσεις, όπου κάτι που υπό κανονικές συνθήκες σε αηδιάζει, τελικά καταλήγει να σε ελκύει.

Αυτή τη θεωρία ενισχύει και ο ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ζευγαριών Justin Lehmiller, ο οποίος δηλώνει πως «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι φαντασιώνονται ή πραγματοποιούν μια σεξουαλική πράξη, που ενώ τους προκαλεί αισθήματα αηδίας, την ίδια στιγμή τους ενεργοποιεί σεξουαλικά».

Jenny.Gr

Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται παράδοξο, καθώς η αηδία είναι κάτι που συνήθως μας οδηγεί στο να αποφεύγουμε κάτι. Γιατί όμως σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα, και τελικά μας ελκύει;

Φαίνεται πως όταν υπάρχει σεξουαλική διέγερση, τότε μειώνονται τα επίπεδα αηδίας. Ενώ αντίστοιχα, όταν είμαστε αηδιασμένοι, υπάρχει η τάση να περιορίζεται η σεξουαλική διέγερση.

Για παράδειγμα, η αηδία τείνει να μειώνεται όταν διεγειρόμαστε σεξουαλικά και επομένως δεν σιχαινόμαστε εύκολα κάτι. Όταν είμαστε σεξουαλικά ενεργοποιημένοι, ακόμη και αυτά που σιχαινόμαστε, μπορεί να μας φαίνονται ασφαλή. Αυτό εξηγείται από από την άποψη ότι το ίδιο το σεξ συνήθως σπάει τις υγειονομικές μας άμυνες και αυξάνει την ανοχή μας.

Και ενώ μας φαίνεται λογικό η αηδία να μειώνει την όρεξη για σεξ, το αντίθετο, (δηλαδή όταν έχουμε διέγερση να μην σιχαινόμαστε εύκολα), μας κάνει να απορούμε πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ακόμη να σημειωθεί πως ναι μεν, όταν είμαστε διεγερμένοι, η αηδία τείνει να μειώνεται σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μετά τον οργασμό, αυτή η αντίδραση αηδίας ενδέχεται να επανέλθει αρκετά γρήγορα. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά κλείνουν βιαστικά το πορνό, αφού έρθουν σε οργασμό: Αρχίζουν να αισθάνονται αηδιασμένοι από αυτό που βλέπουν.

Jenny.Gr

Μια ακόμα πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αηδιαστικά πράγματα συχνά αναδεικνύονται σε «κάτι απαγορευμένο». Και όπως ήδη γνωρίζουμε, κάτι που θεωρείται συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση, είναι πως όταν μας προστάζουν να μην κάνουμε κάτι, αυτό να μας κάνει να θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο έντονα.

Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, γνωστή ως «ερωτική εξίσωση»: Έλξη + εμπόδια = άκρατος ενθουσιασμός. Έτσι, αν έχουμε έστω και μια μικρή επιθυμία να κάνουμε κάτι αηδιαστικό, το να μας το απαγορεύσουν μπορεί να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον μας για αυτό.

Τέλος, μια άλλη εξήγηση είναι πως το να κάνεις κάτι αηδιαστικό στο οποίο σε έχει προτρέπει ένας/μία σύντροφος να το κάνεις, ίσως ενυπάρχει μια μορφή υποταγής και μαζοχισμού. Τέλος το να κάνουμε κάτι αηδιαστικό, συνδυάζεται με πόνο, ο οποίος σε περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στη σεξουαλική διέγερση.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά ως πληροφορία, δεν μας κάνει εντύπωση ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.