WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τοξική ζήλια: 4 (όχι και τόσο προφανείς) ενδείξεις που σου λένε ότι πρέπει να φύγεις


Κλέλια Φατούρου

10 Αυγούστου 2023

Τοξική ζήλια: 4 (όχι και τόσο προφανείς) ενδείξεις που σου λένε ότι πρέπει να φύγεις
Όταν γίνεται με τόσο ύπουλο τρόπο, που σχεδόν δεν το αντιλαμβάνεσαι

Το πρόβλημα με τη ζήλια είναι ότι δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Μπορεί να γίνεται με τόσο ύπουλο τρόπο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για τη λογική σου. Άρα μιλάμε για gaslighting. Κάπως πιστεύεις ότι εφόσον δεν υπάρχουν καυγάδες και απαγορεύσεις, δεν υπάρχει και τοξική ζήλια.

Κι όμως, το πρόβλημα μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τον άνθρωπο. Το θέμα είναι να το αντιληφθείς εσύ και να κάνεις κάτι για αυτό. Είτε επικοινωνώντας το πρόβλημα, είτε φεύγοντας από μία τέτοια σχέση.

Πάντα υπάρχει θέμα αν θες να κάνεις κάτι χωρίς εκείνον

Δεν χρειάζεται να βγαίνεις με κάποιον φίλο σου. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει και αν θες να δεις τους γονείς ή μία φίλη σου. Όταν κάποιος είναι νάρκισσος, νομίζει ότι όλα γυρίζουν γύρω από εκείνον και δεν σημαίνει ότι ζηλεύει μόνο όταν ο ανταγωνισμός είναι ερωτικός.

Σε κατηγορεί για απιστία αλλά «κάνει πλάκα μωρέ»

Όταν κάτι επαναλαμβάνεται, δεν είναι σε καμία περίπτωση αστείο. Είναι ο τρόπος του να κρυφτεί πίσω από την τοξικότητα. Αφού είναι αστείο, δεν το εννοεί. Κι όμως, όσο πιο συχνά αναφέρεις κάτι, τόσο πιθανό είναι να λέγεται στα σοβαρά.

Δίνεις αναφορά για τα πάντα

Αλλά νομίζεις ότι είναι μία δική σου ανάγκη. Δεν είναι ότι σε ρωτά για λεπτομέρειες, αλλά έχει δημιουργήσει ένα κλίμα όπου νιώθεις την υποχρέωση να δίνεις πλήρη αναφορά για το πού πήγες, με ποιον, τι φάγατε, τι είπατε.

Κάνει love bombing

Η κλασική τακτική ανθρώπων που κάνουν ό,τι μπορούν για να χειραγωγήσουν τον σύντροφό τους. Όταν ξεπερνούν τα όρια και νιώθουν ότι θα τον χάσουν, τον βομβαρδίζουν με δώρα, εκπλήξεις και τεράστιες χειρονομίες για να νιώσεις ότι σε αγαπούν. Προσοχή γιατί είναι ο πιο ύπουλος τρόπος χειρισμού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.