WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από το σεξ


JTeam

20 Οκτωβρίου 2023

Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από το σεξ
Ώρα να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα

Πάρε ένα λεπτό και θυμήσου τις κουβέντες για σεξ που έκανες στα μαθητικά σου χρόνια. Όλα τα αγόρια υποστήριζαν ότι το είχαν κάνει μέχρι τα 16 τους – μεγαλώνοντας, βέβαια, κατάλαβες ότι μοιράζονταν ιστορίες που έβγαλαν από το μυαλό τους, για να φανούν κουλ. Για τα κορίτσια, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η πατριαρχία ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη στους περισσότερους που, ακόμη και το 2010, το να είχες ολοκληρωμένες επαφές πριν τα 16, σε έκανε «φτηνή» - φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως εδώ μιλάμε για τον κανόνα.

Τώρα σκέψου πώς συζητάς για το σεξ σήμερα. Έχοντας αποκτήσει αρκετά περισσότερες εμπειρίες, συνειδητοποιείς ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση, πόσο σημαντική ήταν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που δεν έλαβες ποτέ στο σχολείο και κάπως καταλαβαίνεις πότε κάποιος υπερβάλλει. Είναι, όμως, τόσοι οι μύθοι εκεί έξω, που εξακολουθείς να πιστεύεις πράγματα που, στην πραγματικότητα, δεν ισχύουν.

Παρακάτω, θα βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους.

Μύθος 1: Όλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα

Από την εποχή που πήγαινες σχολείο, πίστευες πως όλοι το έκαναν, μέχρι που κατάλαβες την αλήθεια. Τώρα, ξαφνικά όλοι έχουν νέες ιστορίες να μοιραστούν, οι φίλοι σου που είναι ζευγάρι χρόνια, σου λένε ότι κάνουν σεξ κάθε μέρα και εσύ απορείς τι κάνεις λάθος. Ε, δεν κάνεις τίποτα λάθος. Στην πραγματικότητα, 1 στους 3 έχει να κάνει σεξ με άλλον άνθρωπο, πάνω από έναν χρόνο. Και η διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, εξήγησε στους NY Times ότι, για λόγους που ακόμη δεν έχει κατανοήσει πλήρως η επιστημονική κοινότητα, η σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων έχει μειωθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ας αποδεχθούμε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν περίοδοι λίγου ή και καθόλου σεξ με άλλα άτομα», είπε. Ωστόσο, αν θέλεις να κάνεις σεξ με κάποιον για καιρό, πρέπει να το αντιμετωπίσεις ολιστικά – να προσέχεις τον εαυτό σου, τη σωματική και ψυχική σου υγεία και να μιλάς ανοιχτά με τους εκάστοτε συντρόφους σου, για να δένεστε περισσότερο.

Μύθος 2: Δεν είναι σεξ, αν δεν υπάρξει διείσδυση

Αυτός είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιβλαβείς μύθους για την ερωτική σου ζωή. Το στοματικό σεξ, είναι σεξ. Ο αμοιβαίος αυνανισμός, είναι σεξ. Και, δυστυχώς, πολλοί θεωρούν ότι είναι κομμάτι των προκαταρκτικών, πριν τη διείσδυση.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θέλει να είσαι ανοιχτόμυαλος, αυτό είναι το σεξ. Κι αυτό γιατί μπορεί να έχει πολλές μορφές. Ίσως ο λόγος που έχεις μάθει να φοράς παρωπίδες, βρίσκεται στο χάσμα μεταξύ ανδρικής και γυναικείας ευχαρίστησης, όταν πρόκειται για ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θα αναφερθούμε καν στην πεποίθηση πως το σεξ τελειώνει, όταν έρθει ο άντρας σε οργασμό, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η γυναίκα – αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο.

Έρευνα έχει δείξει ότι μόλις το 18% των γυναικών έρχεται σε οργασμό μόνο με διείσδυση – το μεγαλύτερο μέρος του στρέιτ γυναικείου πληθυσμού δήλωσε ότι χρειάζεται και διέγερση της κλειτορίδας κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ, για να πλησιάσει στον οργασμό. Αυτό, δυστυχώς, δεν το δείχνει ούτε το πορνό, ούτε οι ερωτικές σκηνές του κινηματογράφου .

Έστω ότι θεωρούμε πως, ναι, μετράει για σεξ μόνο όταν υπάρχει διείσδυση. Όταν έχουμε δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες; Τι γίνεται;

Άνοιξε το μυαλό σου και άσε πίσω αντιλήψεις που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες.

Μύθος 3: Ο κόλπος δεν χρειάζεται λιπαντικό

Καταρχάς, πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρειάζονται επιπλέον λίπανση. Έπειτα, πολλές είναι εκείνες που έχουν ξηρότητα στον κόλπο, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ερωτικής διέγερσης.

Υπολογίζεται ότι το 17% των γυναικών ηλικίας 18 ως 50 ετών χρειάζεται επιπλέον λίπανση κατά τη διάρκεια του σεξ. Με λίγα λόγια, ο κόλπος δεν είναι καταρράκτης. Μερικές φορές, χρειάζεται βοήθεια.

Μύθος 4: Ο πόνος είναι φυσιολογικός

Το σεξ δεν πρέπει να πονάει. Περίπου το 75% των γυναικών έχει πονέσει κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που ίσως οφείλεται σε γυναικολογικά προβλήματα, αλλαγές στις ορμόνες, αντικαρκινική θεραπεία, ψυχολογικό τραύμα – η λίστα είναι μεγάλη. Εντωμεταξύ, πολλοί εκεί έξω πιστεύουν ότι το επώδυνο σεξ, είναι συνώνυμο του έντονου και καλού σεξ. Μέγα λάθος.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, αν πονάς συστηματικά κι όχι μόνο μία φορά επειδή έτυχε, χρειάζεται να επισκεφθείς τον γιατρό σου, ανεξάρτητα από το φύλο σου.

Μύθος 5: Οι άντρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες

Πάλι λόγω της πατριαρχίας, από νωρίς μας μπαίνει η ιδέα ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στο σεξ από τις γυναίκες. Είναι 2023 και ακόμη υπάρχει ντροπή γύρω από τον γυναικείο αυνανισμό, πολλές διστάζουν να πλησιάσουν ερωτικά τους συντρόφους τους, ενώ έχουμε δαιμονοποιήσει τη γυναικεία απόλαυση. Παράλληλα, οι άντρες αισθάνονται μία παραπάνω πίεση να φαίνονται έμπειροι και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Ακόμη και το πορνό είναι φτιαγμένο για να ικανοποιεί την ανδρική ματιά, ενώ αυτό που αφορά τις γυναίκες χαρακτηρίζεται «φεμινιστικό».

Η αλήθεια είναι ότι η λίμπιντο δεν έχει να κάνει με το φύλο.

Μύθος 6: Το να δίνεις ραντεβού για σεξ, είναι βαρετό

Το ότι ξέρεις πότε θα γίνει σεξ, δεν σημαίνει ότι θα είναι και βαρετό. Μερικές φορές, χρειάζεται όντως να βρεις χρόνο – άσε που, επειδή θα έχεις να το περιμένεις, μάλλον θα το έχεις χτίσει μέσα σου όλη την ημέρα και η ερωτική σου διάθεση θα είναι στα ύψη.

Μύθος 7: Το μέγεθος μετράει

Οι περισσότεροι άντρες αισθάνονται τεράστια πίεση, όταν πρόκειται για το πέος τους. Είναι αρκετά μεγάλο; Είναι αρκετά όμορφο; Είναι αρκετό, γενικά;

Στο ανθρώπινο σώμα, όλα είναι φυσιολογικά. Η πρόωρη εκσπερμάτωση και η στυτική δυσλειτουργία μία στο τόσο, δεν αποτελούν λόγους απόρριψης και δεν θα έπρεπε να προκαλούν ανασφάλεια σε κανέναν. Δεν φταίνε οι άνδρες, δεν φταίνε οι γυναίκες, απλώς συμβαίνει.

Περίπου το 8% των ανδρών από 20-29 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης. Το ίδιο και το 11% των ανδρών ηλικίας 30-39 ετών. Επίσης, το 20% των ανδρών 18-59 ετών αναφέρει προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτωσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.