WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Έρευνα: 5 συμβουλές γάμου από ζευγάρια που κατάφεραν να παραμείνουν μαζί για δεκαετίες


JTeam

5 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα: 5 συμβουλές γάμου από ζευγάρια που κατάφεραν να παραμείνουν μαζί για δεκαετίες
«Σε έναν γάμο μπορείς να είσαι καλός, αλλά ποτέ τέλειος»

Σημασία δεν έχει απλώς να κρατήσεις έναν γάμο στη διάρκεια του χρόνου, αλλά να είσαι ευτυχισμένη μέσα σε έναν γάμο, τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου. Στο Τμήμα Ψυχολογίας του κολλεγίου Weill Cornell στην Νέα Υόρκη, ο καθηγητής και ψυχολόγος Δρ. Κάρλ Πίλμερ ξεκίνησε μια έρευνα το 2004, όπου έψαξε ζευγάρια τα οποία έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον γάμο τους και να παραμείνουν μέσα σε αυτόν, όσο πιο ευτυχισμένοι γίνεται.

Κάπως έτσι συγκέντρωσε πολύτιμες συμβουλές από παντρεμένα και ηλικιωμένα ζευγάρια της Νέας Υόρκης και τους ζήτησε να μοιραστούν μαζί του, τις καλύτερες συμβουλές που τους βοήθησαν στον γάμο τους. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης, ο καθηγητής και η ομάδα του συγκέντρωσαν πάνω από 1,500 απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιο ήταν το πιο σημαντικό μάθημα που πήρατε τα χρόνια που ζείτε;».

  • «Σε έναν γάμο μπορείς να είσαι καλός, αλλά ποτέ τέλειος»

Τα περισσότερα ζευγάρια συμφώνησαν στο γεγονός πως ο γάμος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η καθημερινότητα, η ρουτίνα, οι δυσκολίες που εμφανίζονται κατά το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να δημιουργήσουν ένα πιεστικό και βαρετό περιβάλλον. Όλα όμως είναι θέμα εστίασης, αλλά και προσπάθειας για να εξελίσσεσαι και να μην βαλτώνεις τόσο ως μονάδα, αλλά και ως ζευγάρι. Στην έρευνα του καθηγητή πολλοί άνθρωποι παρομοίασαν τον γάμο με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, κατά την οποία γίνεσαι καλός, μα ποτέ τέλειος. Πάντα πρέπει να εξασκείσαι και να μαθαίνεις κάτι περισσότερο. Έτσι και η προσπάθεια για τη διατήρηση μιας καλής σχέσης είναι συνεχής.

Jenny.Gr
pexels
  • «Οι σχέσεις ζωής, αξίζουν»

Τα ζευγάρια παραδέχονται πως οι μακροχρόνιες σχέσεις, είναι αυτές που αξίζουν στη ζωή. Η σύνδεση που δημιουργείτε με ένα άτομο που πραγματικά σας γνωρίζει και σας έχει δει να μεγαλώνετε και να εξελίσσεστε στη ζωή, είναι κάτι μοναδικό. «Το να είσαι με έναν άνθρωπο για πολλά χρόνια -10, 20, 30, 40, ακόμα και 50 ή 60, αν είστε τυχεροί – είναι κάτι το υπέροχο», είπαν συμπληρωματικά αρκετά από τα ζευγάρια.

  • «Να παντρευτείτε κάποιον, με τον οποίο μοιάζετε»

Όσο και αν ακούμε πως τα «ετερώνυμα έλκονται», στην πραγματικότητα τέτοιες σχέσεις δεν ευνοούν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Για να έχει ένας γάμος διάρκεια στον χρόνο, είναι σημαντικό να υπάρχουν κοινά στοιχεία στις προσωπικότητες και τις αξίες των ατόμων. Τα περισσότερα ζευγάρια συμφώνησαν πως «αν παντρευτείτε ένα άτομο, το οποίο είναι διαφορετικό από εσάς, πιθανώς δεν θα σας βγει σε καλό». Όσο πιο διαφορετικές προσωπικότητες είστε, τόσο πιο διαφορετικά σκέφτεστε. Και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.

  • «Η αποδοχή είναι καθοριστική σε έναν γάμο»

Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις το ταίρι που επέλεξες, προσπάθησε να το αποδεχτείς. Αυτό δεν σημαίνει να αποδέχεσαι συμπεριφορές που δεν σου αρέσουν, αλλά αν δεν αποδεχτείτε ορισμένες πτυχές του συντρόφου σας, τότε θα καταλήξετε εκνευρισμένοι για μια ζωή. «Αν δεν μπορείτε να αποδεχτείτε το ταίρι σας, καλύτερα να μην παντρευτείτε. Το να θυμώνετε και να νευριάζετε διαρκώς για όσα δεν σας αρέσουν, δεν θα έχει κανένα νόημα, ούτε θα φέρει ευτυχία στη σχέση σας», προτείνουν τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί.

Jenny.Gr
Pexels
  • «Μην ξεχνάτε τα πλαίσια που υπάρχουν, όταν συμβαίνει ένας τσακωμός»

Ίσως ακούγεται μια παράξενη συμβουλή, αλλά πολλές φορές τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για το πρόβλημα, αλλά για τα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είχατε μια καλή ημέρα, ακόμη και το να μην έχετε φάει επηρεάζει τη διάθεση σας και κάτι μικρό, μπορεί να φέρει εντάσεις και να ξεφύγει η κατάσταση. Έχετε κατά νου και τα «τριγύρω», και επιλέξτε πιο σωστές και ήρεμες στιγμές της ημέρας, για να συζητήσετε με το ταίρι σας ένα πρόβλημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.