WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι σημαίνει η λέξη «ick» που ακούς παντού στο dating και τώρα μπήκε στο λεξικό του Cambridge;


Ερασμία Αρβανιτά

1 Αυγούστου 2024

Τι σημαίνει η λέξη «ick» που ακούς παντού στο dating και τώρα μπήκε στο λεξικό του Cambridge;
Το «ick» είναι ανάμεσα στις 3.200 νέες προσθήκες σε λέξεις, όρους και φράσεις του Cambridge

Εάν έχεις βγει πρώτο ραντεβού με κάποιον σε ένα εστιατόριο, και μόλις ήρθε το φαγητό εκείνος ξεκίνησε να μασάει με το στόμα ανοιχτό, τότε ξέρεις τι σημαίνει ξενέρωμα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Μπορεί βέβαια, πριν μερικά χρόνια να μη γνώριζες πώς ακριβώς να το πεις με μία λεξούλα. Τώρα, όμως, ξέρεις. Με τον όρο «ick» περιγράφεις οτιδήποτε σου προκαλεί ένα «sudden turn-off» στον έρωτα.

Η λέξη/όρος, χρησιμοποιείται ευρέως στα social media, ιδιαίτερα στο TikTok, και περιγράφει ένα απότομο αίσθημα αηδίας ή απέχθειας για κάποιον που προηγουμένως σε έλκυε, συνήθως κατά τα πρώτα στάδια της γνωριμίας. Είναι σαν να νιώθεις μια τυχαία, ανεξήγητη αποστροφή. Εντάξει, ίσως όχι τόσο ανεξήγητη εάν ο άλλος μασάει με ανοιχτό το στόμα ή έχει τατουάζ στο χέρι τα αρχικά του/της πρώην του. Σου βγαίνει απλώς αυτόματα, και τότε συμβαίνει το «ick».

Η λέξη «ick» στο λεξικό Cambridge

Η γλώσσα, είναι ζωντανός οργανισμός. Είναι κάτι δυναμικό, κάτι που επηρεάζεται και αλλάζει από την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και πλέον, οι λέξεις «ick», «boop» και «chef's kiss» προστέθηκαν στο λεξικό Cambridge. Ναι, πλέον μπορείς να βρεις τη λέξη «ick», ανάμεσα στις 3.200 νέες προσθήκες σε λέξεις, όρους και φράσεις του Cambridge. Με βάση την ερμηνεία που δίνει το λεξικό, το «ick» είναι «ένα ξαφνικό συναίσθημα ότι αντιπαθείς κάποιον ή κάτι ή ότι δεν έλκεσαι πλέον από κάποιον επειδή κάνει κάτι που σε ενοχλεί».

@thesamchierchia

good.bye.

♬ original sound - EX7STENCE™

Το «ick» έχει γίνει τσιτάτο στην κουλτούρα του dating το τελευταίο διάστημα, με τους Gen Zers να μοιράζονται κυρίως στο TikTok τα πιο ασυνήθιστα «icks» τους. Πάντως, πίσω από το «ick», μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι κινητήριοι παράγοντες, σημειώνει στο περιοδικό TIME η Φίμπι Σέπχερντ, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Μπρούκλιν που ειδικεύεται στη θεραπεία ζευγαριών.

@elena.zbt ewww #foryou #viral #fy #xyzbca ♬ Kickin Back by Mila J - DAYASLQVR™

Όπως εξηγεί, το να νιώθεις ξαφνικά αποστροφή για έναν πιθανό σύντροφο, είναι συχνά ένας μηχανισμός άμυνας που ενεργοποιείται όταν κάποιος φοβάται από μια σχέση που θα μπορούσε να τον πληγώσει ή να αλλάξει τη ζωή του σε μεγάλο βαθμό. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ick ως δικαιολογία για να μην έρθουν κοντά με κάποιον», εξηγεί στην Independent από την πλευρά της η Λόγκαν Ούρι, συγγραφέας, dating coach και διευθύντρια της επιστήμης των σχέσεων στο Hinge.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.