
Η καλή προεργασία φέρνει λιγότερο άγχος.
Είναι το σημαντικότερο κομμάτι που αποκομίζουμε από αυτήν την εμπειρία της προετοιμασίας. Ερχόμαστε στη ζωή εισπνέοντας και φεύγουμε από αυτήν με μια εκπνοή. Η αρχή και το τέλος. Η σημαντικότερη ζωτική ενέργεια.
Σε μία εγκυμοσύνη απευθυνόμαστε πρωτίστως σε μαιευτήρες γυναικολόγους, που μας καθοδηγούν ιατρικά για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μας. Η παρακολούθηση μιας πορείας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, τοκετού και μετέπειτα λοχείας, μπορεί να γίνει και από μία μαία. Οι λιγότερο ευννοημένες γυναίκες στην επαρχία το γνωρίζουν καλύτερα. Στα κέντρα υγείας, σε περιφερικά νοσοκομεία, στα κέντρα μάνας και παιδιού, αλλά και σε αρκετά εξειδικευμένα κέντρα της πρωτεύουσας, υπάρχουν μαίες ψυχοπροφυλάκτριες που μπορούν να προετοιμάσουν μία εγκυμονούσα για έναν φυσικό τοκετό.
Ενημερώνουν για την υγιεινή και την διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Συζητούν για θέματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν. Προβάλουν εικόνες, ταινίες, αλλά και ομοιώματα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας, προκειμένου να αντιληφθεί κάθε γυναίκα την ανατομία της επίμαχης περιοχής. Χρησιμοποιείται κούκλα, νεογνό, όπου επιδεικνύεται ο τρόπος γέννησης του, αλλά και η περιποίηση του. Διδάσκονται ασκήσεις για την φυσική κατάσταση στην κύηση. Ενδυνάμωση προσαγωγών, απαγωγών, ασκήσεις ευλυγισίας για τα ισχία που θα βοηθήσουν στην διεύρυνση της πυέλου. Μετά την 35η εβδομάδα μαθαίνονται ασκήσεις που βοηθούν στην εμπέδωση του εμβρύου και το σημαντικότερο, ασκήσεις που βοηθούν στην διόρθωση της ισχιακής προβολής σε κεφαλική.
H σημασία της αναπνοήςΕίναι το σημαντικότερο κομμάτι που αποκομίζουμε από αυτήν την εμπειρία της προετοιμασίας. Ερχόμαστε στη ζωή εισπνέοντας και φεύγουμε από αυτήν με μια εκπνοή. Η αρχή και το τέλος. Η σημαντικότερη ζωτική ενέργεια. Η αναπνοή απλώνεται παντού σε όλο το σώμα. Έχει παλμό, ρυθμό και τακτικότητα. Δεν παύει όμως αυτή η έμφυτη ικανότητα να υπόκειται και στον έλεγχο του νου. Οι ανασφάλειες, τα άγχη, οι φοβίες και τα βιώματα μας, μπλοκάρουν την αναπνοή. Τα θετικά (χαρά, ευτυχία) ή τα αρνητικά (πένθος, στεναχώρια) συναισθήματα μας, επηρεάζουν το πως αναπνέουμε. Τον σπουδαιότερο ρόλο στον μηχανισμό της αναπνοής έχει το διάφραγμα. Όταν εισπνέουμε αυτό συστέλλεται και αυξάνει ο όγκος του θώρακα, όταν εκπνέουμε χαλαρώνει και ο αέρας αναγκάζεται να βγει έξω.
Για να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά την αναπνοή μας πρέπει να χαλαρώνουμε το στόμα, τους προσαγωγούς, τους μύες της λεκάνης και της πλάτης. Βαθειές κοιλιακές αναπνοές με έμφαση στην εκπνοή και μάλιστα με ήχο, είναι η μέθοδος chanting, η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τον τελευταίο καιρό εκπαιδεύονται και στην Ελλάδα οι μαίες, για να βοηθήσουν ουσιαστικότερα τις επιτόκους. Με την τεχνική αυτή του Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ, επιτυγχάνεται αύξηση του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου όγκου αέρα, αύξηση στην πρόσληψη οξυγόνου και βελτίωση του πνευμονικού αερισμού.
Ενημερωθείτε από τους συλλόγους μαιών. Βιώστε την διαδικασία, καταννοώντας τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, τον σύντροφο σας και φυσικά στην ψυχή σας.
Ευχαριστούμε την μαία Εύη Παυλίδου, ειδικευμένη στην ψυχοπροφυλακτική και μητέρα 3 παιδιών.
Δείτε ακόμα:
«Ο θηλασμός είναι τροφή σωματική και ψυχική»
Τι να περιμένεις, όταν περιμένεις παιδί
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.