WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαταραχή Πανικού


17 Δεκεμβρίου 2012

Τι είναι η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους,ψυχολογικής διέγερσης,φόβου,στοματικών διαταραχών και αδιαθεσίας που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων.Είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις, καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 4% του πληθυσμού, ενώ είναι 2 με 3 φορές συχνότερη στις γυναίκες. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση με περιόδους έξαρσης και ύφεσης,η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες συχνότερα όμως μεταξύ 20 και 40 ετών.Κατά τις κρίσεις πανικού εμφανίζονται ψυχικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν έντονο άγχος, πανικό, επέλευση τρέλας, απώλεια ελέγχου καθώς και φόβο θανάτου. Τα σωματικά συμπτώματα που συναντώνται είναι τρέμουλο, αυξημένη εφίδρωση, ταχυκαρδία, ναυτία, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα ασφυξίας ή πνιγμού, κράμπες, ζάλη, αίσθημα αδυναμίας ή τάση λιποθυμίας, ρίγος, εξάψεις, μούδιασμα.Επίσης,μπορεί να εμφανιστεί ένα αίσθημα έλλειψης πραγματικότητας και αποξένωσης από τον εαυτό του,δηλαδή να νιώθει ότι παρακολουθεί τον εαυτό του σαν να πρόκειται για έναν άλλο άνθρωπο(αίσθημα αποπροσωποποίησης). Η ένταση των συμπτωμάτων αυξάνεται προοδευτικά φθάνοντας στο μέγιστο μέσα σε δέκα λεπτά και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και ώρες.

Για να θεωρηθεί όμως ότι ένας ασθενής πάσχει από Διαταραχή Κρίσης Πανικού θα πρέπει να παρουσιάζονται τουλάχιστον 4 συμπτώματα από τα παραπάνω σε 4 επεισόδια πανικού κατά τη διάρκεια 4 εβδομάδων. Από μόνος του, όμως, ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού είναι ικανός να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης. Καθώς, όμως, οι κρίσεις πανικού μιμούνται τα συμπτώματα άλλων σοβαρών παθήσεων θα ήταν δόκιμο αρχικά να απευθυνθούμε στους ειδήμονες για την κάθε πάθηση ιατρούς ώστε να αποκλειστεί μια οργανική πάθηση.Τότε και μόνο τότε μπορούμε να προβούμε στη διάγνωση κρίσης πανικού. Παρόλο που η ψυχοθεραπεία θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού κυρίως από γνωσιακούς-συμπεριφορικούς ψυχοθεραπευτές, ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής θα μπορούσε να προσφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Από μόνα τους όμως τα φάρμακα(αν και μπορούν ταχύτατα να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα) δεν λύνουν το πρόβλημα καθώς η αιτία η οποία προκάλεσε την κρίση δεν έχει βρεθεί και έτσι δεν έχει αντιμετωπισθεί, γεγονός που καθιστά την επανάληψη της κρίσης πολύ πιθανή.

Ευχαριστούμε την  Ψυχολόγο Φίλιου Παναγιώτα,Συμβουλευτική παιδιού και ενήλικα Οικογενειακή θεραπειά Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και ειδικής αγωγής 25ης Μαρτίου 19, Καρέας-Βύρωνας, 6944845609

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.