WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθημερινά μυστικά «του Δρόμου»


20 Δεκεμβρίου 2012

Η αρχαία, κινέζικη φιλοσοφία του Ταό ή Dao (400 περίπου π.Χ.), που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει δρόμος, είναι η πεμπτουσία της φυσικότητας και της απλοποίησης της ζωής και υπέρμαχος της υγείας, της άσκησης και της καλής ζωής. Από τις μυστικιστικές θεωρίες του όπως αυτή των πέντε στοιχείων, των τριών θησαυρών και του Yin Yang μεταξύ άλλων, έχουν φτάσει ως τις μέρες μας πρακτικές που συμβάλουν ουσιαστικά σε έναν ευτυχισμένο, ολιστικό και εναλλακτικό τρόπο ζωής. Ανάμεσα στις διάσημες εφαρμογές της ιδιαίτερης αυτής φιλοσοφίας, συναντάμε την κινέζικη ιατρική, το βελονισμό, τη ρεφλεξολογία αλλά και το feng sui, το διαλογισμό, το Tai Chi, το Kung Fu και η λίστα συνεχίζεται.

Δείτε μερικά από τα πιο απλά και εύκολα εφαρμόσιμα μυστικά του Ταοϊσμού, για να αυξήσετε την ενέργειά σας, την καλή σας διάθεση και την υγεία σας:

  • Εξασκήστε το μυαλό σας να συγκεντρώνεται στο παρόν: είναι πια περισσότερο από γνωστό ότι όταν η σκέψη μας τρέχει στο μέλλον γεμίζουμε τον εαυτό μας με αισθήματα άγχους και ανησυχίας ενώ όταν αναπολούμε το παρελθόν τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να παρασυρόμαστε από θλίψη ή και θυμό! Ασκηθείτε στο να επαναφέρετε τις σκέψεις σας στο απόλυτο Τώρα και την ηρεμία που αυτό προσφέρει με μια βαθιά, χαλαρωτική αναπνοή.
  • Διατηρήστε την ενέργεια σας μιλώντας λιγότερο: η πολυλογία κουράζει το μυαλό και μειώνει αισθητά τα επίπεδα ενέργειας που απαιτούνται για ένα υγιή οργανισμό. Αποφεύγετε να μιλάτε εντελώς τουλάχιστον για καμιά ώρα αφότου ξυπνήσετε.
  • Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε: το ζεστό, ειλικρινές χαμόγελο που απλώνεται από τα μάτια στην καρδιά, διώχνει το άγχος και λειτουργεί ως φάρμακο για όλα τα εσωτερικά μας όργανα. Όταν νιώθετε την ένταση να σας πλησιάζει, θυμηθείτε απλώς να χαμογελάσετε μέσα από την ψυχή σας! Όσο δε περισσότερο καλλιεργούμε το συναίσθημα της χαράς, τόσο αυξάνουμε την ενέργειά μας.
  • Ακολουθήστε τον κανόνα «κρύο κεφάλι- ζεστά πόδια»: μάθετε να διώχνετε την ένταση και τη ζέστη από το κεφάλι και προσπαθήστε να την κατευθύνετε προς τα πόδια, αποφεύγοντας έτσι εντάσεις και ασθένειες. Αν σας είναι δύσκολο να κατευθύνετε μόνοι σας την ενέργειά σας μπορείτε να χρησιμοποιήστε ζεστές κάλτσες και κρύες κομπρέσες! Επίσης διατηρήστε ζεστό και το λαιμό σας προστατεύοντας όλα τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που συνδέουν το σώμα με το κεφάλι μας.
  • Τρώτε τόσο όσο να μην είστε ποτέ υπερβολικά πλήρεις. Τρώτε όσο πιο αργά μπορείτε. Προτιμάτε περισσότερες πικάντικες τροφές την άνοιξη, περισσότερες ξινές το καλοκαίρι, περισσότερες πικρές τροφές το φθινόπωρο και λιγότερο αλάτι το χειμώνα. Πάρτε μια μικρή εισπνοή, καταπιείτε λίγο αέρα πριν ξεκινήσετε να τρώτε και κάντε μια -έστω και μικρή - βόλτα μετά.
  • Η πολύ άσκηση βλάπτει τους τένοντες, το να στέκεστε πολλή ώρα όρθιοι βλάπτει τα κόκκαλα, το να κοιτάζετε πολλή ώρα κάπου βλάπτει το αίμα, το να κάθεστε πολύ ώρα βλάπτει τους μυς. Τα πολλά συναισθήματα βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα, το πολύ σεξ βλάπτει την ενέργεια, η αποχή από αυτό βλάπτει τη διάθεση, οι πολλοί κανόνες βλάπτουν την παιδικότητα. Γενικά να θυμάστε πως οι υπερβολές γενικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
  • Και για το τέλος αφήνουμε τα προφανή, προτιμήστε μια ζωή όσο πιο απλή και φυσική γίνεται. Βελτιώνει ουσιαστικά την καλή μας διάθεση.

Ευχαριστούμε την Μαρία Βλασσοπούλου, Δασκάλα Yoga, [email protected]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.