WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα


3 Σεπτεμβρίου 2013

Η νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισής του, MICTR.

Tο σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι η πλέον αναγνωρισµένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελµατικής απασχόλησης. Yπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσµού επηρεάζεται από το σύνδροµο το οποίο είναι συχνότερο µεταξύ των γυναικών.

Πώς προκαλείται;

Tο µέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού διέρχεται διαµέσου ενός οστεοϊνώδους σωλήνα, συνεθούµενο µε εννέα τένοντες (τους τέσσερις τένοντες του επιπολής καµπτήρα των δακτύλων, τους τέσσερις τένοντες του εν τω βάθει καµπτήρα των δακτύλων και τον τένοντα του µακρού καµπτήρα του αντίχειρα). ο σωλήνας αυτός κατά τα τρία τέταρτα αποτελείται από οστέινο τοίχωµα, λόγω των οστών του καρπού, ενώ η πρόσθια επιφάνειά του καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσµο του καρπού. Η πίεση του µέσου νεύρου στον ανελαστικό καρπιαίο σωλήνα περιγράφτηκε το 1854 από τον sir games paget.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Ποιες είναι οι αιτίες που το προκαλούν και ποιοι οι παράγοντες που το επιδεινώνουν;

Oι αιτίες του συνδρόµου διακρίνονται σε εκείνες που ελαττώνουν το µέγεθος του καρπιαίου σωλήνα (οστικές ανωµαλίες των οστών του καρπού, ακροµεγαλία), σε εκείνες που αυξάνουν το περιεχόµενο του καρπιαίου σωλήνα (κατάγµατα του αντιβραχίου και του καρπού, µετατραυµατική αρθρίτιδα οστεόφυτα, ανώµαλες µυίκές γαστέρες, όγκοι, αιµατώµατα), σε νευροπαθητικές (σακχαρώδης διαβήτης,αλκοολισµός), σε φλεγµονώδεις (ρευµατοειδής αρθρίτιδα, φλεγµονή), σε εκείνες που προκαλούν διαταραχή της ισοροπίας των υγρών (εγκυµοσύνη, θυρεοειδοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ερυθηµατώδης λύκος,σκληρόδερµα, αµυλοείδωση,νόσος paget) και σε εκείνες που σχετίζονται µε τη χρήση του καρπού (χειριστές µηχανηµάτων, δακτυλογράφοι), σε µερικούς ασθενείς η αιτία του συνδρόµου είναι άγνωστη.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Xαρακτηρίζεται από µουδιάσµατα, αδυναµία και πόνο στον καρπό και στο χέρι ιδιαίτερα στον αντίχειρα και τον δείκτη. O πόνος συχνά αντανακλάται µέχρι τον βραχίονα. Tη νύχτα τα συµπτώµατα στο χέρι και τα δάκτυλα επιδεινώνονται µε αίσθηµα καύσου, φαγούρας και µυρµηγκιασµάτων που διαταρράσουν τον ύπνο. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αίσθησης ή και µερικής παράλυσης στο χέρι.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται περισσότερο;

Εµφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας 30-60 ετών και η αναλογία ανδρών προς γυναίκες είναι 1:5.

Μπορείτε να περιγράψετε πώς γίνεται η επέμβαση;

Eκτός από την καθιερωµένη χειρουργική προσπέλαση αντιµετώπισης του συνδρόµου κατά την οποία πραγµατοποιείται τοµή πάνω στην παλάµη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα µέθοδος χειρουργικής αντιµετώπισης του συδροµου µε MICTR (minimal, invasive, carpal, tunnel, release). Γίνεται µικρή εγκάρσια τοµή 1cm στην εγκάρσια πτυχή του καρπού και µε αυτή την πολύ µικρή προσπέλαση αντιµετωπίζεται το σύνδροµο. H επέµβαση διαρκεί πέντε λεπτά και γίνεται µε τοπική αναισθησία. Πλεονεκτήµατα: 1) ταχύτερη κινητοποίηση (από την εποµένη ηµέρα της επέµβασης) 2) ελάχιστο πόνο 3) γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία 4) απουσία ουλής στην παλάµη.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Από τον Dr. Στέργιο Κ. Ζαχαρίου, Χειρούργος, Ορθοπεδικός, Τραυματιολόγος στο Ιατρικό Περιστερίου και τη Βιοκλινική Πειραιά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.