WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί μερικοί άνθρωποι αναβάλλουν τα πάντα «για αύριο»;


1 Οκτωβρίου 2013

Η αναβλητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους, σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Για άλλους είναι προσωρινό και εξαρτάται από τις συνθήκες και για άλλους είναι μόνιμο και τους ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό και πως μπορεί κάποιος να το αλλάξει;

Η αναβλητικότητα πολλές φορές ερμηνεύεται ως «τεμπελιά» και «βαρεμάρα». Είναι αλήθεια πως μπροστά σε δραστηριότητες και καταστάσεις που περιμένουμε να μας κοστίσουν σε χρόνο, ενέργεια αλλά και ψυχολογική πίεση, πολλές φορές είναι η άμεση αντίδραση μας να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση είναι να πιέσουμε τον εαυτό μας να ενεργοποιηθεί και να λειτουργήσει, αλλιώς κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο αναβλητικότητας α αφήνοντας τη ζωή να περνά.

Όμως, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, κάτι άλλο είναι που μας ακινητοποιεί. Μήπως δεν τα καταφέρω;, Μήπως απογοητευτώ; Μήπως μου βγει σε κακό; Ο φόβος είναι η μεγαλύτερη δύναμη αδράνειας. Και ο φόβος μπροστά σε νέες εμπειρίες, ο φόβος δηλαδή για το άγνωστο, είναι από τους πιο συχνούς και δυνατούς, μπορεί να μας κρατήσει μακριά από πολλά πράγματα, μεγάλης ή μικρής σπουδαιότητας. Μπορεί δηλαδή να αναβάλουμε μια συζήτηση για αύξηση αλλά επίσης να αναβάλλουμε, πολλές φορές επ΄άπειρο το τέλος μιας τελματωμένης σχέσης.

Μικρές συμβουλές αντιμετώπισης:

1. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται. Συγχώρεσέ του μικρές αναβλητικότητες που μας βοηθούν να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. 2. Βάλε μικρούς στόχους που θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. 3. Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά μιας κατάστασης και πόσο ρίσκο είναι να την αλλάξεις. 4. Μην αφήνεις το φόβο να σε εμποδίσει από το να ζήσεις.

Ευχαριστούμε την συμβολή της Καλλιόπης Σαρρή, Ψυχολόγος, (Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου. Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία) ([email protected])

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.