WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα θρεπτικά στοιχεία του μπακαλιάρου


24 Μαρτίου 2014

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα φαγητό που στην Ελλάδα το έχουμε συνδέσει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπου όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι και το απολαμβάνει μαζί με άλλα εδέσματα. Πόσοι όμως γνωρίζετε ποια είναι τα διατροφικά οφέλη αυτού του υπέροχου πιάτου;

Ο μπακαλιάρος καταναλώνεται σε πολλές χώρες, και στις περισσότερες από αυτές μπορεί να αγοραστεί σε λογικές τιμές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα τρόφιμο από δεύτερο χέρι. Αντιθέτως έχει πολλά οφέλη γιατί καταρχήν, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που η κατανάλωση τους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αρρυθμιών και υπέρτασης, τη προστασία από νεφρική νόσο, τη βελτίωση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη βελτίωση σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και τη μείωση των επίπεδων της χοληστερόλης.

Επίσης, αυτό το ψάρι είναι πολύ εύκολο να το χωνέψετε, είναι χαμηλό σε λιπαρά και είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, με 12%. Συνολικά, 100 γραμμάρια μπακαλιάρου παρέχει 64 θερμίδες. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως είναι οι βιταμίνες της ομάδα Β (Β1, Β2 και Β3) και είναι μια πλούσια πηγή φωσφόρου .

Τέλος ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που ψήνεται πολύ γρήγορα, γεγονός που το καθιστά πρακτικό φαγητό εάν θέλετε να κάνετε ένα γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος και να τρώτε τα ψάρια τηγανητά, αντ 'αυτού, μπορείτε να τον μαγειρέψετε στο φούρνο ή στη σχάρα, με λεμόνι και βότανα της αρεσκείας σας. Το σημαντικό είναι να συμπεριλάβετε τα ψάρια στη διατροφή σας, και ο μπακαλιάρος είναι μια από τις πιο υγιεινές και πρακτικές επιλογές.

Το σκόρδο είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυτά που καλλιεργούνται και διαθέτει ιδιότητες πραγματικά ευεργετικές για τον οργανισμό, όμως πολλοί το αποφεύγουν κυρίως λόγω έντονης μυρωδιάς! Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι, το σκόρδο έχει κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ αυτού του φυτού και της πρόληψης του καρκίνου του στομάχου και του προστάτη. Έρευνες, έχουν αποκαλύψει ότι μόλις 2 ή περισσότερες μερίδες σκόρδου την εβδομάδα, θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ουσίες που υπάρχουν στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι, προστατεύουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου, από την τοξικότητα των χημικών που προκαλούν καρκίνο.

Επίσης, το σκόρδο είναι μια αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή δράση. Η αντιμικροβιακή δραστικότητα του οφείλεται στην ένωση allicin, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά των κοινών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, της Candida, καθώς και έναντι ισχυρών παθογόνων μικρόβιων, όπως αλλαντίαση και η φυματίωση.

Επιπλέον, αυτό το υπέροχο φυτό, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Οι βολβοί είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές καλίου, σίδηρο, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου και βιταμίνης Β6.

Όλα τα παραπάνω κάνουν τον μπακαλιάρο σκορδαλιά ένα πολύ δημοφιλές πιάτο, γι αυτό και καλό είναι να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Όσο αφορά το σκόρδο, προσοχή πρέπει να δίνουν, όσοι έχουν ευαίσθητα στομάχια και όσοι είναι αλλεργικοί σε αυτό το φυτό. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, μπορεί να πάρει μερικά μεγάλα οφέλη για την υγεία, εάν συμπεριλάβει αυτό τι πιάτο στη διατροφή.

 

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.