WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές για ένα ισχυρό μυαλό


26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο εγκέφαλός σας για να δουλέψει, χρειάζεται  ισχυρά καύσιμα. Άρα, εάν θέλετε,  να δώσετε στο μυαλό σας ένα σημείο εκκίνησης, πρέπει να τρώτε τα ακόλουθα τρόφιμα σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

  • Αβοκάντο

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μείγμα υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και ωφέλιμα λιπαρά, για να χτίσετε τα θεμέλια για ένα δυνατό μυαλό. Αβοκάντο με ομελέτα, είναι μια καλή επιλογή, διότι βοηθάει το αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα, κάτι που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.

  • Blueberries

Αυτά τα νόστιμα μούρα είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας, αλλά και για το μυαλό σας. Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι ασφαλή για τους διαβητικούς και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα blueberries είναι ίσως η καλύτερη τροφή του εγκεφάλου,  έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, και φαίνεται να βελτιώνουν τόσο τη μνήμη, όσο και  την ικανότητα μάθησης. Αποφύγετε: αποξηραμένα, ζαχαρούχα  βατόμουρα.

  • Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλό σας. Αυτά τα ευεργετικά λίπη συνδέονται με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, την εγρήγορση, τον μειωμένο κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων (όπως η άνοια) και τη βελτίωση της μνήμης.

  • Καφές

Ο καφές είναι καλό για το μυαλό σας. Κάποιες μελέτες  έχουν δείξει ότι, η κατανάλωση του καφέ σχετίζεται με τη μάθηση και την ενίσχυση της μνήμης. Επίσης, η καφεΐνη που περιέχεται σε ροφήματα, πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, διότι  προστατεύει από τη νόσου Αλτσχάιμερ. Το κόλπο είναι να απολαμβάνετε 2-4 φλιτζάνια την ημέρα και να μην φορτώνετε τον καφέ σας με ζάχαρη.

  • Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε πρωτεΐνη και σε μια μικρή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι άρα, ένα καλό τρόφιμο που θα σας στηρίξει όλη τη ημέρα, ώστε να έχετε μια ισχυρή μνήμη.

  • Ελαιόλαδο

Αν και γνωρίζουμε ότι, ο εγκέφαλος χρειάζεται μια μικρή, σταθερή παροχή γλυκόζης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το λίπος. Μελέτες έχουν δείξει, ότι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά δεν ωφελεί την υγεία. Στην πραγματικότητα, αποφεύγοντας το λίπος μπορεί να αυξήσετε την θολή σκέψη, τις εναλλαγές της διάθεσης, και την αϋπνία. Ενώ, μια διατροφή πλούσια σε σωστή ποσότητα των υγιών λιπών είναι απαραίτητη για την καθαρή σκέψη, τη καλή μνήμη, και για μια ισορροπημένη διάθεση.  Επιλέξτε υγιεινά λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και αποφύγετε τα επεξεργασμένα λίπη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.