WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 βήματα που πρέπει να κάνετε πριν χάσετε βάρος


9 Ιανουαρίου 2015

Έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος; Συγχαρητήρια! Η αλλαγή αυτή μπορεί να βελτιώσει πραγματικά την υγεία και την διάθεση σας. Έχετε λοιπόν, επιλέξει το κατάλληλο σχέδιο διατροφής, έχετε μιλήσει με τους φίλους σας για την απόφαση σας και ανυπομονείτε να ξεκινήσετε. Πριν όμως, αρχίσετε την καινούρια σας προσπάθεια πρέπει να γνωρίζετε ό,τι σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 5-10% των ατόμων που ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι σε θέση να διατηρήσει το 5% των κιλών που έχασε, μετά από πέντε χρόνια, ενώ οι περισσότεροι θα ξαναπάρουν τα κιλά. Αν λοιπόν, οι πιθανότητες μόνιμης επιτυχίας είναι ελάχιστες, για ποιο λόγο να μπείτε στον κόπο να χάσετε βάρος; Μην απελπίζεστε. Υπάρχει ένας τρόπος που μπορείτε να πετύχετε μια μόνιμη απώλεια. Πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα διατροφής, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, ώστε η επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη.

  1. Δημιουργήστε το προσωπικό σας όραμα. Τι σημαίνει αυτό; Φανταστείτε πως θα είναι η ζωή σας, αφού θα έχετε ολοκληρώσει τον στόχο σας. Αναρωτηθείτε τι θα μπορείτε να κάνετε καλύτερα σε καθημερινή βάση, όταν θα έχετε αδυνατίσει. Ποιες είναι οι νέες συνήθειες, όσον αφορά τα τρόφιμα και την άσκηση, που θα πρέπει να υιοθετήσετε; Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να πάρετε κουράγιο για το νέο ξεκίνημα, αλλά και να συνειδητοποιήσετε εάν θέλετε πραγματικά αυτή την αλλαγή.
  2. Γράψτε σε ένα χαρτί την απόφαση σας. Γράφοντας τον στόχο σας, θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά σας. Επίσης, αυτή η στρατηγική θα ενισχύσει την απόφαση σας, διότι θα είναι σαν να έχετε κάνει μια γραπτή συμφωνία με τον εαυτό σας. Μπορείτε να διαβάσετε αυτό που έχετε γράψει, φωναχτά σε άλλους, ή ακόμα και μόνο στον εαυτό σας
  3. Αυξήστε την εμπιστοσύνη σας. Δεν έχει σημασία πόσο αποφασισμένοι είστε, διότι συνήθως υπάρχει μια μικρή φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού που σας ψιθυρίζει, ότι πιθανώς θα αποτύχετε. Όσο ενθουσιασμένοι και να είστε, προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερβολές,. Εάν για παράδειγμα θέλετε να χάσετε τα κιλά πολύ γρήγορα, το πιθανότερο είναι να κουραστείτε και να τα παρατήσετε ή να ξαναπάρετε όσα χάσατε, μέσα σε λίγο καιρό. Αρχίστε με μικρά βήματα και θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Με τη δημιουργία αυτού του σχεδίου, θα μπορείτε να αναγνωρίζετε κάθε φορά την επιτυχία και να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη.
  4. Προβλέψτε τα εμπόδια και δημιουργήστε στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.  Ποια εμπόδια για την απώλεια βάρους έχετε βιώσει στο παρελθόν, ή φοβάστε ότι θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον; Προβλέψτε τα προβλήματα, πριν αυτά συμβούν και δημιουργήστε ένα σχέδιο για την αποφυγή τους. Μήπως έχετε διαπιστώσει ότι όταν δουλεύετε πολλές ώρες στο γραφείο, αρχίζετε και τσιμπολογάτε ότι βρείτε μπροστά σας; Κι όμως με την κατάλληλη στρατηγική  μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο. Πώς; Με το να παίρνετε μαζί σας υγιεινά σνακ και να τα καταναλώνετε, όταν σας έρχεται η επιθυμία να τσιμπολογήσετε.
  5. Φτιάξτε μια ομάδα υποστήριξης. Θα πρέπει να αναγνωρίσετε, ότι η δουλειά της απώλειας βάρους είναι δική σας ευθύνη και κανενός άλλου. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε υποστήριξη. Άρα, πριν αρχίσετε το πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, εάν έχετε κάποιους να σας στηρίξουν και ποιοι είναι. Μοιραστείτε το όραμα σας με την οικογένεια και τους φίλους και λέγοντάς τους, πως μπορούν να σας βοηθήσουν. Επίσης, μπορείτε να βρείτε γνωστούς σας, που θέλουν να χάσουν κιλά, ώστε να ανταλλάξετε ιδέες και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον, για να κάνετε αυτό το ταξίδι πιο διασκεδαστικό.
  6. Ρυθμίστε το περιβάλλον σας για την επιτυχία. Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε, για το τι μπορεί να βάλει τρικλοποδιά στα σχέδια σας. Μήπως το ψυγείο και τα ντουλάπια σας είναι γεμάτα με πρόχειρο φαγητό και ανθυγιεινές επιλογές; Διώξτε τις μακριά! Καταργήστε τις σοκολάτες από τα συρτάρια και διατηρήστε μόνο τα υγιεινά τρόφιμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.