WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα οφέλη των πικάντικων τροφών


4 Φεβρουαρίου 2015

6ab26c1346e40e51dddea2e75b371564οριζο.jpg

Τσίλι, πιπεριές, πιπέρι καγιέν είναι μερικές από τις τροφές, που διεγείρουν με μια πικάντικη πινελιά τον ουρανίσκο σας. Εκτός όμως από την γεύση, μπορούν να εξασφαλίσουν και πολλά οφέλη για την υγεία σας. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα.

Η απώλεια βάρους. Η καυτή αίσθηση στα πικάντικα τρόφιμα προέρχεται από την ένωση καψαϊκίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πικάντικου πιάτου μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να χάνετε πιο εύκολα κιλά. Επίσης, μια καναδική μελέτη, έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν ένα ορεκτικό με καυτερή σάλτσα, κατανάλωναν 200 λιγότερες θερμίδες, από ό, τι οι ομόλογοί τους, που δεν κατανάλωναν τίποτα καυτερό.

Η πρόληψη του καρκίνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες πικάντικες τροφές έχουν ιδιότητες κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η καψαϊκίνη έχει δειχθεί ό,τι επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Επίσης, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι, η κουρκούμη, ένα πιπεράτο μπαχαρικό της Ινδίας, περιέχει τη δραστική αντιοξειδωτική κουρκουμίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στη πρόληψη μερικών τύπων καρκίνου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι, η καψαϊκίνη αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην προστασία κατά της φλεγμονής και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνουν την πέψη. Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος, με αποτέλεσμα να βοηθάνε τη πέψη. Επίσης, παρά την εσφαλμένη αντίληψη που υπάρχει, η καψαϊκίνη, σκοτώνει τα κακά βακτήρια του στομάχου, βοηθώντας με αυτόν τρόπο στη θεραπεία του έλκους στο στομάχι. Αν όμως, έχετε καούρες καλό είναι να αποφεύγετε τις πικάντικες τροφές και να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, για να σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.