WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιορτάστε τον Άγιο Βαλεντίνο με...φράουλες


14 Φεβρουαρίου 2015

Η φράουλα έχει συνδεθεί με τον έρωτα. Είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα της; Είναι το σχήμα της που μοιάζει με καρδιά; Ή μήπως επειδή στην επαρχιακή Γαλλία, είχε θεωρηθεί ως αφροδισιακό; Όποια και εάν είναι η αιτία, αυτό το μικροσκοπικό φρούτο, εκτός από ερωτικό είναι και άκρως υγιεινό. Δείτε παρακάτω τα πολλαπλά οφέλη της φράουλας.

Κάνει καλό στα οστά. Εάν ανησυχείτε για την υγεία των οστών, οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγιούς δομής των οστών, γιατί απορροφά το ασβέστιο, δημιουργώντας ένζυμα που χτίζουν γερά κόκαλα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Τα περισσότερα θηλαστικά, εκτός από τον άνθρωπο, έχουν την ικανότητα να παράγουν αυτή τη βιταμίνη, για αυτό και είναι σημαντικό να την παίρνουμε από τις τροφές. Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ γνωστό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης, που αυτή την εποχή ταλαιπωρεί πολλούς.

Προάγει την υγεία των ματιών. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στις φράουλες μπορεί επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη του καταρράκτη, που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση σε μεγάλη ηλικία. Τα μάτια μας χρειάζονται βιταμίνη C για να προστατευτούν από την έκθεση στις ελεύθερες ρίζες και  από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η οποία μπορεί να βλάψουν τον φακό.

Συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι φράουλες μπορούν βοηθήσουν στην πρόληψη μερικών μορφών καρκίνου, δεδομένου ότι περιέχουν ένα φυτοχημικό, που ονομάζεται ελλαγικό οξύ. Αυτή η ουσία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, διότι καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μειώνει τα καρδιακές παθήσεις. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, στην σημερινή εποχή. Ευτυχώς, οι φράουλες περιέχουν μια κατηγορία φλαβονοειδών, τις ανθοκυανίνες, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, κατά 32% σε νέους και μεσήλικες.

Ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι μια αναγκαιότητα για την υγιή πέψη, και οι φράουλες περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ανά μερίδα. Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη φυτικών ινών, περιλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και την εκκολπωματίτιδα, μια φλεγμονή του εντέρου, η οποία επηρεάζει περίπου το 50 τοις εκατό των ανθρώπων άνω των 60 ετών. Επίσης, οι ίνες συμβάλουν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2, γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων (π.χ. της γλυκόζης) στο αίμα.

Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλής υγείας και της γενικής ευεξίας. Οι φράουλες είναι χαμηλές σε θερμίδες, περίπου 28 θερμίδες ανά μερίδα, δεν έχουν λιπαρά και είναι χαμηλές σε νάτριο. 1,5 φλιτζάνι φράουλες έχει λιγότερο από 100 θερμίδες, και είναι πολύ πιο υγιεινές, από αυτά τα προσυσκευασμένα σνακ.

Προωθεί τη προγεννητική υγεία. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που συνιστάται  στις γυναίκες όταν είναι έγκυες ή προσπαθούν να συλλάβουν. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, του κρανίου και του νωτιαίο μυελού. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων εκ γενετής ανωμαλιών.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι, αυτό το κατακκόκινο φρούτο αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ευτυχώς πλέον μπορούμε να το βρούμε όλο τον χρόνο. Ωστόσο, η κορύφωση της παραγωγής της φράουλας  είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.