Μάθετε τους λόγους που ξαναπαίρνετε βάρος

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015
h9k2tr0jκαθετα.jpg

Yπάρχουν δύο φάσεις της απώλειας βάρους. Η φάση όπου θα χάσετε τα κιλά και στη συνέχεια η φάση, όπου πρέπει να τα διατηρήσετε. Δυστυχώς το πιο δύσκολο είναι να κρατήσετε το νέο σας βάρος, και όχι να το χάσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι, το 80 τοις εκατό που κάνει δίαιτα ξαναπαίρνει τα κιλά μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τα κάνουμε λάθος;

Καταρχήν, όταν είστε σε δίαιτα, συχνά επικεντρώνεστε στην απώλεια των κιλών, και είστε εντελώς απροετοίμαστοι, για το τι συμβαίνει, όταν το τελικά τα χάσετε. Όταν φτάσετε τον στόχο σας, μετά αναρωτιέστε, αν θα έχετε και πάλι πίσω την "κανονική" ζωή, μια ζωή που δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της κάθε μπουκιάς, μια ζωή που δεν μετράτε το μέγεθος της μερίδας, και που δεν χρειάζεται να πηγαίνετε σχεδόν κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Η αλήθεια είναι, ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά, ίσως και περισσότερο, ώστε να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας. Πρέπει να είστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για όλα τα εμπόδια, που μπορεί να προκύψουν στη πορεία.

Ένας, άλλος σημαντικός λόγος που ανακτήσατε το βάρος είναι επειδή, σε μια προσπάθεια να χάσετε γρήγορα τα κιλά, συχνά ακολουθείτε μη ρεαλιστικές δίαιτες, που δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Μπορεί μια διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες ή μια δίαιτα της μόδας, να συμβάλουν ώστε να χάσετε βάρος, όμως δεν θα μπορέσετε να το διατηρήσετε. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι μόλις τη σταματήσετε, θα αναζητήσετε με μανία, τις τροφές που σας είχαν απαγορευτεί, κατά τη διάρκεια του αυστηρού προγράμματος διατροφής. Αν όμως, υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, είναι εύκολο να διατηρήσετε το καινούριο σας βάρος.

Αν θέλετε μια μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, θα πρέπει να κάνετε μακροχρόνιες αλλαγές. Θα πρέπει να μάθετε να τρώτε σωστά και να αποκτήσετε καινούριες συνήθειες, που θα τις έχετε δια βίου. Βέβαια αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί. Επίσης, εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, πρέπει να γνωρίζετε ότι, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, όπως το άγχος και η έλλειψη ύπνου. Άρα, καλό είναι να είστε ενημερωμένοι, ώστε να διατηρήσετε τα κιλά που χάσατε για την υπόλοιπη ζωή σας.

Η άσκηση είναι σημαντική όχι μόνο κατά τη διάρκεια που κάνετε δίαιτα, αλλά και μετά την απώλεια βάρους. Αν δεν θέλετε να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε, δεν πρέπει να εγκαταλείψετε ποτέ τη σωματική δραστηριότητα. Μελέτες υποστηρίζουν, ότι η άσκηση μειώνει το ποσοστό της επαναπρόσληψης βάρους, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας.

Τέλος, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το χρονικό διάστημα που μπορείτε να διατηρήσετε την απώλεια βάρους, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, για το αν θα κρατήσετε τα κιλά μακριά ή αν θα τα ξαναπάρετε. Έρευνες έχουν διαπιστώσει, ότι οι άνθρωποι που διατηρούν την απώλεια βάρους για περισσότερο από δύο χρόνια, έχουν την τάση να μην παχαίνουν. Φαίνεται ότι, όσο περισσότερο μπορείτε να διατηρήσετε τα κιλά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην τα πάρετε και πάλι πίσω.