WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που χαρίζουν καλύτερη όραση


26 Μαρτίου 2015

Η όραση είναι πολύ σημαντική και η διατροφή μπορεί να βοηθήσει, ώστε να έχετε υγιή μάτια. Όσο μεγαλώνετε ο κίνδυνος μιας γνωστής πάθησης, της ωχράς κηλίδας, παραμονεύει και είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Ωστόσο, αν θέλετε να κρατήσετε την όραση σας δυνατή, πρέπει να καταναλώνετε τις κατάλληλες τροφές. Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές.

Τα καρότα. Αυτά τα πορτοκαλί λαχανικά έχουν βιταμίνη Α, η πρόδρομος βιταμίνη της βήτα-καροτίνη, η οποία μπορεί να κρατήσει τα μάτια σας υγιή. Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρα των ματιών σας (και το υπόλοιπο σώμα σας) από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές παθήσεις. Επίσης, τα καρότα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, επειδή είναι μια καλή πηγή καλίου και φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και σχεδόν χωρίς λιπαρά. Απολαύστε τα ως ένα υγιεινό σνακ, ψιλοκομμένα στη σαλάτα ή σκέτα.

Γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Α, κάλιο και φυτικές ίνες, όπως και τα καρότα, συμβάλουν στην υγεία των ματιών σας. Η γλυκιά τους γεύση, τις καθιστά ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα. Εντάξτε τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σας και θα έχετε ένα υγιεινό γεύμα.

Φράουλες. Αυτά τα κόκκινα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, και φυλλικό οξύ και προστατεύουνε τα μάτια από πολλές ασθένειες. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, που χρειάζεται το σώμα σας για να τη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στα μάτια. Οι φράουλες αποτελούν ένα γευστικό σνακ όπως ακριβώς είναι και αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να τις φάτε με λίγο λεμόνι και ζάχαρη.

Τα αμύγδαλα είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών, διότι περιέχουν βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα αμύγδαλα, όπως και οι άλλοι ξηροί καρποί, είναι θρεπτικά και υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες μερίδες, για να πάρετε τα οφέλη τους, μια χούφτα είναι η κατάλληλη ποσότητα. Ωμά ή καβουρδισμένα τα αμύγδαλα αποτελούν ένα καταπληκτικό σνακ.

Τα στρείδια προστατεύουν την όραση σας, επειδή είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την υγεία των ματιών και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, εμπλέκεται σε πολλές διαφορετικές χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα. Αν δεν σας αρέσουν τα στρείδια, μπορείτε να βρείτε τον ψευδαργύρου στο μοσχαρίσιο ή στο χοιρινό κρέας, αν και τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Το σπανάκι συνδέεται με την υγεία των ματιών, διότι περιέχει  λουτεΐνη, η οποία σχετίζεται με τη βιταμίνη Α. Έρευνες έχουν δείξει, ότι όσοι καταναλώνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ο σολομός συμβάλει στην υγεία των ματιών, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, περισσότερο από κάθε άλλο είδος ψαριού ή θαλασσινών. Και μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν μια υψηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών οξέων, μπορεί να πάσχουν λιγότερο από ξηροφθαλμία. Η American Heart Association προτείνει να τρώτε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.