WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν οι γυναίκες έχουν εμμονή με τα κιλά


30 Μαρτίου 2015

e5ef4ea649038f3f54b996f285f886e8καθευα.jpg

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών θα πουν κάτι κακό για το σώμα τους. Επίσης, η αναζήτηση για το τέλειο σώμα έχει γίνει εμμονή για τις περισσότερες. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πόσο ριζωμένη είναι η αρνητική εικόνα σώματος στις γυναίκες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το ενενήντα επτά τοις εκατό των γυναικών, θα μιλήσουν άσκημα για κάτι πάνω τους, θα πουν «Μισώ τους μηρούς μου», «Μισώ το στομάχι μου»  ή «Είμαι άσχημη». Επιπλέον, το ενενήντα τοις εκατό ηλικίας 15 έως 64 ετών θέλει να αλλάξει τουλάχιστον ένα πράγμα από την εμφάνιση της, και συνήθως αυτό είναι το βάρος.

Η κακή εικόνα του σώματος αρχίζει νωρίς.

Τα κορίτσια από την ηλικία των πέντε έχουν άποψη σχετικά με το βάρος τους, όπως ότι το λίπος είναι κακό και το αδύνατο σώμα είναι καλό. Επίσης, πολλά κορίτσια βρίσκονται σε δίαιτα από μικρή ηλικία, ενώ δεν θα έπρεπε. Μέχρι τα 18 τους οι κοπέλες έχουν περάσει πολλά στάδια, όσο αφορά την εικόνα του σώματος τους, και πολλές έχουν πειραματιστεί με διάφορες δίαιτες. Όμως, τι τροφοδοτεί αυτή την εμμονή; Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αρνητική εικόνα του σώματος των γυναικών.

  • Γονείς. Πολλοί γονείς κάνουν δίαιτα, ακόμα και όταν δεν τη χρειάζονται, λέγοντας ότι όσο πιο αδύνατοι είναι τόσο το καλύτερο. Αυτό δίνει πολλές φορές στα παιδιά μια λανθασμένη εικόνα, για το τι είναι ένα υγιές σώμα.
  • Η εκπαίδευση. Η διατροφική εκπαίδευση είναι σημαντική για τα μικρά κορίτσια. Αν μια κοπέλα μάθει, από τη παιδική ηλικία ότι υπάρχουν κακές και καλές τροφές, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια εμμονή και κατ επέκταση να οδηγήσει σε μια διατροφική διαταραχή. Η παρανόηση που μπορεί να γίνει είναι ότι εκείνη δεν είναι κακιά, άρα δεν τρώει και τα «κακά» τρόφιμα.
  • Τα μοντέλα στα μέσα ενημέρωσης. Έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ οι γυναίκες βλέπουν τέλεια σώματα στα μέσα ενημέρωσης, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι πρέπει να μοιάζει το δικό τους με εκείνα. Αυτό συμβαίνει παρόλο που μπορεί να γνωρίζουν, ότι αν δουν από κοντά τις συγκεκριμένες γυναίκες, μπορεί να μην είναι το ίδιο εντυπωσιακές. Όμως, η ορθολογική σκέψη που γνωρίζει τι δεν είναι πραγματικό, νικιέται από τη συναισθηματική σκέψη.

Κι όμως αυτή η εμμονή δεν χρειάζεται να υπάρχει, γιατί μια γυναίκα μπορεί να έχει παραπάνω κιλά και να είναι αρκετά όμορφη και θελκτική. Ο καθένας έχει το δικό του σωματότυπο και δεν πρέπει να συγκρίνει το σώμα του, με εκείνο των άλλων γυναικών. Εάν γυμνάζεστε και έχετε υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τότε θα φαίνεστε όμορφες και υγιείς για όλη σας τη ζωή. Και αν κάνετε μερικά παραστρατήματα δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί συνεχίζοντας την καλή διατροφή, το σώμα σας θα επανέλθει αμέσως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.