WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα βασικά λάθη που κάνετε στις μερίδες και παίρνετε κιλά


21 Απριλίου 2015

Όταν κάνετε δίαιτα το μέγεθος της μερίδας είναι πολύ σημαντικό, ώστε να χάσετε βάρος. Όμως, πολλοί καταναλώνετε κάποιες τροφές σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που σας αναλογεί. Δείτε τι λάθη κάνετε και δεν μπορείτε να χάσετε κιλά.

Στήθος κοτόπουλο. Η άπαχη πρωτεΐνη είναι υγιής, σωστά; Όχι, αν τρώτε πάρα πολύ. Αν καταναλώνετε ένα ολόκληρο στήθος κοτόπουλου για δείπνο, ίσως η μερίδα να είναι πολύ περισσότερη από αυτή που σας αναλογεί . Μια μερίδα κοτόπουλο πρέπει να ισοδυναμεί με το μέγεθος μιας τράπουλας, ή με την παλάμη σας. Όμως πολλά στήθη από το κοτόπουλο είναι δύο και τρεις φορές το μέγεθος της συνιστώμενης μερίδας. Ακόμα και το κοτόπουλο να το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, θα σας προσθέσει κιλά.

Δημητριακά. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που μετρήσατε τη μερίδα των δημητριακών βάλετε στο μπολ σας; Έχετε ελέγξει την ετικέτα τροφίμων των δημητριακών που αγοράζετε; Ένα φλιτζάνι του τσαγιού είναι η συνιστώμενη ποσότητα, εκτός αν έχετε άλλες οδηγίες από τον διαιτολόγο σας. Επίσης, αρκετά δημητριακά έχουν πολλές θερμίδες, γι αυτό και θα πρέπει να διαβάζετε  τα συστατικά τους.

Χάμπουργκερ. Αν υπολογίζετε το χάμπουργκερ, σαν μια μερίδα του βοδινού κρέατος, πιθανώς υποτιμάτε τις θερμίδες που έχετε καταναλώσει. Πολλά μπιφτέκια, ειδικά στα εστιατόρια είναι μεγαλύτερα σε ποσότητα από μια κανονική μερίδα. Άρα καταναλώνοντας ένα χάμπουργκερ υπάρχει πιθανότητα να πάρετε τις διπλάσιες θερμίδες από αυτές που έχετε υπολογίσει.

Ελαιόλαδο. Είναι αδιαμφισβήτητα πολύ υγιεινό και πρέπει να είναι μέρος στη διατροφή μας, αλλά καλό είναι να το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Αν έχετε συνηθίσει να βάζετε το ελαιόλαδο στο φαγητό με το μάτι, τότε ήρθε η στιγμή να αλλάξετε συνήθεια. Αν δεν θέλετε να πάρετε κιλά, τότε αρχίστε να μετράτε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε και γενικά δεν χρειάζεται να ξεπερνάτε τις δύο κουταλιές της σούπας για όλη την ημέρα.

Φρούτα. Μια υγιής μερίδα από φρέσκα φρούτα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, για να κόψετε τη πείνα σας. Αλλά, πρέπει να υπολογίζετε πόσα τρώτε όλη την ημέρα. Πάρτε για παράδειγμα τα σταφύλια, μπορεί να βάλετε ένα μεγάλο μπολ μπροστά σας και να φάτε όλα τα σταφύλια, όμως ένα φρούτο αντιστοιχεί σε 16 ρόγες.

Αναψυκτικά με ζάχαρη. Μπορεί να νομίζετε, ότι μια γουλιά από το αγαπημένο σας αναψυκτικό δεν θα σας προσθέσει κιλά, όμως συνήθως δεν σταματάτε στη μια γουλιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι θερμίδες να αθροίζονται και το βάρος να αυξηθεί χωρίς να το καταλάβετε.

Σαλάτες. Μια υγιεινή σαλάτα είναι μια καλή λύση. Όμως, αν διαλέγετε σαλάτες με λιπαρές σος και τυριά, μπορεί να ξεφύγετε στα κιλά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πολλές σαλάτες στα εστιατόρια περιέχουν πάνω από 500 θερμίδες, τις περισσότερες φορές λόγω της λιπαρής σάλτσας.

Ακόμα κι αν τρώτε μια υγιεινή τροφή, το μέγεθος της μερίδας σας θα πρέπει να ταιριάζει με το συνιστώμενο μέγεθος που σας έχει συστήσει ο διαιτολόγος σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά αλλά και να μην πεινάτε. Θα πρέπει επίσης, να βρείτε έναν τρόπο που να ταιριάζει σε εσάς, ώστε να μετράτε τις τροφές που καταναλώνετε, όπως κύπελλα, φλιτζάνια, κουταλιές της σούπας, ή μια ψηφιακή ζυγαριά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.