WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα raspberries είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού


22 Ιουνίου 2015

b06874d51248d1bca6612b41d14c80ceκαθα.jpg

Ένα μπολ με raspberries είναι μια από τις γευστικές απολαύσεις του καλοκαιριού. Έχουν έντονο χρώμα, είναι γλυκά και ζουμερά και το πιο σημαντικό είναι ότι, σας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και βοηθάνε στον έλεγχο του βάρους. Ένα φλιτζάνι raspberries περιέχει 64 θερμίδες, 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,8 γραμμάρια λίπους, και 15 γραμμάρια υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Εντάσσοντας αυτά τα φρούτα στη διατροφή σας, παίρνετε  το 54% των αναγκών σε βιταμίνη C, το 12% σε βιταμίνη Κ, 6% σε φυλλικό οξύ, 5% σε βιταμίνη Ε, σίδηρο και κάλιο, και το 41% σε μαγγάνιο, καθώς και μικρότερες ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού.

Τα οφέλη όμως, δεν τελειώνουν εδώ, διότι τα raspberries είναι επίσης, μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, που μειώνουν την οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν το κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνος και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών που υπάρχουν στα raspberries και τη βελτίωση της μνήμης, καθώς και τη καθυστέρησης της άνοιας που σχετίζεται με τη γήρανση. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition συνδέει τη πρόσληψη φλαβονοειδών με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, έτσι και τα raspberries, παρέχουν πολλά οφέλη στους διαβητικούς. Αν καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ίνες κρατάτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά, ώστε να μη παθαίνετε υπογλυκαιμίες. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι, οι φυτικές ίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ενίσχυση της απώλειας βάρους.

Τα raspberries είναι διαθέσιμα φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε μαρμελάδες  και σε χυμούς. Όταν θέλετε να τα καταναλώσετε σε χυμούς ή σε μαρμελάδες να προσέχετε τις αναγραφόμενες θερμίδες και τις πρόσθετες γλυκαντικές ύλες, ώστε να μη πάρετε περιττά κιλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.