WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θα πρέπει να ζυγίζεστε κάθε μέρα;


1 Αυγούστου 2015

bigstock-Upset-Woman-On-Weigh-Scale-68459707καθευα.jpg

Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε μια σχέση αγάπης-μίσους με τη ζυγαριά μας. Όταν μας δείχνει λιγότερα κιλά είναι η καλύτερη μας φίλη, ενώ όταν μας δείχνει περισσότερα, τότε η σχέση μας δεν είναι καλή. Όσο αφορά τη συχνότητα που πρέπει να ζυγίζεστε υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Παρόλο που οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν, πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε, παρακάτω θα μάθετε τα θετικά και τα αρνητικά του να ανεβαίνετε κάθε μέρα στη ζυγαριά.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, η άγνοια δεν είναι ότι καλύτερο. Άρα αν ζυγίζεστε κάθε μέρα, μπορεί να αποτρέψετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ενώ αν αφεθείτε, ενδέχεται να χαλαρώσετε όσο αφορά τη διατροφή σας και να πάρετε ή να μη χάσετε καθόλου βάρος. Επίσης, αν βλέπετε σε συχνό χρονικό διάστημα, ότι οι προσπάθειες σας αποδίδουν καρπούς, μπορεί να τονωθεί η αυτοπεποίθηση σας και να συνεχίσετε. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο συχνός έλεγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα τους στόχους σας και να κρατήσει τις κακές διατροφικές συνήθειες υπό έλεγχο. Μια έρευνα έχει δείξει επίσης, ότι η συνήθεια να ζυγίζεστε συχνά, οδηγεί σε καλύτερες διατροφικές επιλογές και αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, όπου επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καθημερινή χρήση της ζυγαριάς ενδέχεται να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Εστιάζοντας συνέχεια στον αριθμό των κιλών, μπορεί να σας αγχώσει με αποτέλεσμα να τρώτε ό,τι βρείτε μπροστά σας. Άρα αυτή η εμμονή με τη ζυγαριά, μπορεί να είναι καταστροφική τόσο για το σώμα σας, όσο και για τη ψυχική σας υγεία. Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό για το βάρος σας να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως: την ώρα της ημέρας, αυτό που φοράτε (το οποίο μπορεί να προσθέσει κιλά), πόσο πολύ νάτριο έχετε καταναλώσει και αν έχετε πάει στην τουαλέτα.

Αντί λοιπόν, να επικεντρώνεστε στους αριθμούς, ασχοληθείτε με το πώς νιώθετε εσείς με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε αν πεινάτε ή αν νιώθετε πλήρεις. Επίσης, ασχοληθείτε με το αν το παντελόνι σας είναι πολύ σφιχτό. Και είναι σημαντικό να εστιάσετε στις αλλαγές που ενδεχομένως έχετε κάνει. Αν για παράδειγμα έχετε αντικαταστήσει την σοκολάτα ή τα πατάκια με ένα φρούτο, τότε είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς, που θα σας βοηθήσει να δείτε και αλλαγές στο σώμα σας. Επιπλέον, κάποιες φορές το βάρος σας είναι αυξημένο το Σαββατοκύριακο, διότι είστε πιο χαλαροί, αλλά επανέρχεστε στα κιλά σας, μέσα στην εβδομάδα. Άρα αν ζυγίζεστε κάθε μέρα, ενδέχεται να έχετε μια πλασματική εικόνα για το σώμα σας.

Εντέλει μετά από όλα αυτά, να ζυγίζεστε καθημερινά ή όχι; Δεν υπάρχει ιδανική απάντηση, διότι ένα μεγάλο κομμάτι εξαρτάται από τη προσωπικότητα σας και τί πραγματικά σας βοηθάει. Οι μελέτες δεν μας δίνουν μια σαφή απάντηση, γιατί είναι αντικρουόμενες όσο αφορά αυτό το θέμα. Σε εκείνο που συμφωνούν είναι ό,τι οτιδήποτε και να κάνετε, δεν πρέπει να έχει επιζήμια αποτελέσματα στην ψυχική ή σωματική σας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.