WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες


6 Αυγούστου 2015

clothes-cool-fashion-food-girl-model-Favim.com-105756καθετα.jpg

Οι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για πολλά και κυρίως για την αύξηση βάρους. Με λίγα λόγια είναι το κόκκινο πανί για πολλούς από εσάς που κάνετε δίαιτα, με αποτέλεσμα να τους αποφεύγετε όσο πιο περισσότερο μπορείτε. Τι συμβαίνει όμως, όταν βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας;

  1. Μπορείτε να χάσετε το βάρος του νερού. Όταν μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων σας, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο γρήγορα, ακόμα και μαγικά, το βάρος σας θα μειωθεί. Όμως, στη πραγματικότητα δεν έχετε χάσει λίπος, αλλά υγρά. Όταν οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή γλυκογόνου, κάθε γραμμάριο φέρνει τέσσερις φορές το βάρος τους σε νερό. Άρα, μόλις σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες γλυκογόνου, με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετό βάρος σε νερό.
  2. Νιώθετε υποτονικά. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Άρα, όταν μειωθούν τα αποθέματα γλυκογόνου, νιώθετε εξαντλημένοι. Εκτός, όμως από τη κόπωση έχετε και κακή αναπνοή, ξηροστομία, αδυναμία, ζάλη, αϋπνία, ναυτία, και σύγχυση. Βασικά, θα νιώθετε σαν να έχετε γρίπη. Τελικά, το σώμα σας προσαρμόζεται, ώστε να μην αισθάνεστε τόσο άσχημα, αλλά εξακολουθεί να μην έχει τη βασική πηγή ενέργειας.
  3. Έχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι, διότι οι σύνθετοι προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Αν καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και να έχετε μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Άρα η επιλογή είναι σαφής.
  4. Μπορεί πραγματικά να γίνετε κυκλοθυμικοί. Οι υδατάνθρακες συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει άμεσα τη διάθεση, τα αισθήματα και την αυτοπεποίθηση. Άρα όπως καταλαβαίνετε όταν κόψετε τους υγιείς υδατάνθρακες, μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά την ψυχική σας διάθεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.