Γιατί άραγε δεν μπορούμε να θυμηθούμε ονόματα;

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015
b23e914b62a8a7267e8d6ca0b1589c1dκαθετα.jpg

Σίγουρα σας έχει συμβεί να έχετε συναντήσει ένα άτομο και αμέσως μετά να ξεχνάτε το όνομα του. Γιατί άραγε δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα ονόματα; Η αιτία είναι η δομή της μνήμης μας, έτσι ώστε ενώ μπορούμε να θυμηθούμε πρόσωπα που έχουμε συναντήσει, παρόλα αυτά μπορεί να μας διαφεύγουν τα ονόματα τους.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι ότι έχουμε πολλαπλά συστήματα μνήμης, που επιτρέπουν την παράλληλη επεξεργασία, όσο αφορά την εκμάθηση διαφορετικών πληροφοριών. Επίσης, η μνήμη χωρίζεται στη μακροπρόθεσμη και στη βραχυπρόθεσμη. Η δεύτερη είναι πιο αδύναμη και μας βοηθάει να εκτελούμε απλές και μηχανικές λειτουργίες και αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι ώστε να συγκρατήσουμε κάποιες πληροφορίες, τότε αυτές χάνονται πολύ γρήγορα. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, τα ονόματα ή οι ημερομηνίες, αποθηκεύονται στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, γι αυτό και πολλές φορές τα ξεχνάμε.

Επιπλέον, ένας άλλος λόγος που δεν θυμόμαστε τα ονόματα, είναι επειδή δεν έχουν νόημα για τον εγκέφαλο μας. Ένα όνομα συνήθως δεν προσφέρει κάποια σημαντική πληροφορία, ώστε να τη θυμόμαστε. Και επειδή ο εγκέφαλος έχει μάθει να αποθηκεύει πιο εύκολα τα χρήσιμα γεγονότα, ενδεχομένως όταν ένα όνομα κάποιου δεν μας είναι χρήσιμο, δεν το συγκρατούμε.

Επειδή όμως, η μνήμη χρειάζεται συνεχώς εξάσκηση, πρέπει να υιοθετήσουμε την συνήθεια να εκπαιδεύουμε το μυαλό μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με απλά πράγματα, όπως λύνοντας ένα σταυρόλεξο ή παίζοντας Sudoku. Επιπλέον, μια καλή στρατηγική για να θυμόμαστε τα ονόματα, είναι όταν μας συστήνεται κάποιος, να επαναλαμβάνουμε το όνομα του εκείνη τη στιγμή. Μπορούμε επίσης, να συνδέσουμε το όνομα με ένα αντικείμενο, έτσι ώστε να μας μείνει πιο εύκολα στη μνήμη. Τέλος, μη ξεχνάτε ότι δεν είστε η μόνοι που αντιμετωπίζετε αυτή τη δυσκολία, αντ' αυτού είναι κοινή στους περισσότερους ανθρώπους.