WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η διατροφή να απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;


3 Οκτωβρίου 2015

eeb20539c117e0fabb46939a4e9df820καθεε.jpg

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ακριβώς όπως και πολλές άλλες βιολογικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Και μπορεί ορισμένα πράγματα να είναι αναπόφευκτα, όμως υπάρχουν και κάποια, που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Και ένα από αυτά είναι οι διατροφικές συνήθειες, οι οποίες μειώνουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περίοδο. Δείτε παρακάτω ποιες επιλογές τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Επιλέξτε τροφές που περιέχουν ισοφλαβόνες, τα φυσικά συστατικά των φυτών που βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα  στο φασόλι της σόγιας και σε άλλα προϊόντα σόγιας. Οι ισοφλαβόνες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως κολπική ξηρότητα, λόγω της οιστρογονικής τους δράσης. Επίσης, βοηθάνε στη μείωση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Στους νέους ανθρώπους η οστεοβλαστική δραστηριότητα είναι μεγάλη, γιατί τα οιστρογόνα βοηθάνε στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Με την εμμηνόπαυση όμως, αυτές οι ορμόνες μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η οστική πυκνότητα. Για να επιβραδύνετε άρα, την οστεοπανία τη συγκεκριμένη περίοδο, πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο ασβέστιο. Εντάξτε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια με κόκαλα και σκούρα πράσινα λαχανικά.

Το νερό είναι απαραίτητο σε όλες τις ηλικίες, όταν όμως είστε στην εμμηνόπαυση, πρέπει να δίνετε ακόμα περισσότερη προσοχή στη πρόσληψη υγρών. Η κολπική ξηρότητα και το ξηρό δέρμα είναι μόνο μερικά από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την απλή αύξηση της κατανάλωσης υγρών. Επικεντρωθείτε σε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και επίσης, προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα.

Είναι γνωστό ότι, οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με τους άντρες. Όμως, αυτό δεν ισχύει στην εμμηνόπαυση, όπου η προστατευτική δράση των οιστρογόνων μειώνεται και ο κίνδυνος εξισώνεται με αυτόν του ανδρικού φύλλου. Όσες βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη των καλών λιπαρών και να μειώσετε εκείνη των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.

Επειδή η εμμηνόπαυση πάει χέρι χέρι με τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, ο έλεγχος της κατανάλωση καφέ και πικάντικων τροφίμων, μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Τέλος, όσες διανύετε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της εμμηνόπαυσης, μπορεί να χρειαστείτε και κάποια συμπληρώματα διατροφής, πέρα από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Όμως, μην πάρετε αυτή την απόφαση από μόνες σας, αλλά επισκεφτείτε τον ιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.