WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόληψη της παχυσαρκίας: Πάρτε έναν καλό ύπνο!


6 Νοεμβρίου 2015

e89918684d03fe0c13933d587fc5158aκαθερυα.jpg

Η παλιά συμβουλή ότι πρέπει να κοιμόμαστε καλά το βράδυ, αποδεικνύεται ότι έχει περισσότερα οφέλη από αυτά που είχατε φανταστεί. Εκτός από την πρόληψη της καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της κατάθλιψης, και άλλων διαταραχών, ένας επαρκής ύπνος μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα;

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι για να καρπωθείτε τα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πρόληψη της παχυσαρκίας, απαιτείται επτά έως εννέα ώρες βραδινού ύπνου χωρίς διακοπή.

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;

Όταν κοιμάστε δίνεται στο σώμα σας μια ευκαιρία να επισκευαστεί, όταν όμως δεν κάνετε ποιοτικό ύπνο, τότε ο οργανισμός σας είναι σαν  να βρίσκεται σε χρόνιο στρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται κάποιες ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη. Η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, ώστε να είναι διαθέσιμο για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο. Κάθε φορά λοιπόν που έχουμε στρες εκκρίνεται η κορτιζόλη. Ωστόσο αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Πράγματι μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Ενώ εάν κοιμάστε καλά, αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας απώλειας κιλών.

Και αν αναρωτιέστε πως θα είστε σίγουροι ότι έχετε κοιμηθεί επαρκώς, τότε πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας στις καθημερινές σας συνήθειες. Γιατί αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο καλή ή όχι είναι η ποιότητα του ύπνου. Ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην καθημερινότητα σας, είναι η κατανάλωση της καφεΐνης, του αλκοόλ, η σωστή προετοιμασία του περιβάλλοντος ύπνου και οι ώρες που πέφτετε στο κρεβάτι. Εάν κάνετε όλα τα παραπάνω και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να ξυπνάτε κουρασμένοι, τότε να ελέγξετε μήπως πάσχετε από υπνική άπνοια. Η άπνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας, όμως είναι αντιμετωπίσιμη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.