WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κράμπες στα πόδια και πως να τις αποφύγετε


9 Νοεμβρίου 2015

mangoκαθευα.jpeg

Μήπως ξαφνικά σας πιάνουν συσπάσεις στα δάχτυλα των ποδιών σας και δεν μπορείτε να κινηθείτε; Ή ξυπνάτε το βράδυ με πόνους στα πόδια σας; Αν αναρωτιέστε τι σας συμβαίνει, η απάντηση είναι οι κράμπες. Οι κράμπες έχουν διάφορες αιτίες, αλλά οι πιο συχνές είναι η αφυδάτωση και οι ελλείψεις κάποιων συστατικών, όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Η έλλειψη αυτών των ορυκτών μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις μυϊκές συσπάσεις. Οι κράμπες εμφανίζονται συνήθως μετά τα 50 έτη, όπου η οστική πυκνότητα μειώνεται και οι μύες χάνουν την ελαστικότητα τους. Επίσης, καθώς περνάνε τα χρόνια η λειτουργία του νευρικού συστήματος δεν είναι τόσο καλή, όσο τα παλαιότερα, γεγονός που επιδεινώνει τις μυϊκές συσπάσεις.

Υπάρχει θεραπεία;

Πρώτον τα άσκημα νέα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική θεραπεία για τις κράμπες. Τα καλά νέα είναι ότι έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η πρόσληψη του γίνεται μέσω της διατροφής, εκτός αν σας συστήσει ο γιατρός σας να πάρετε συμπληρώματα. Οι καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα είναι περίπου 300 mg μαγνησίου. Η απορρόφηση αυτού του ορυκτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχετε για μαγνήσιο, τόσο αυξάνεται η απορρόφηση του. Όλες οι τροφές περιέχουν μαγνήσιο, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Ο σολωμός, οι ηλιόσποροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ το κρέας περιέχει πολύ λίγο.

Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των κραμπών. Καταρχήν, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, που δεν θα είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Αν φοράτε τακούνια, προτιμήστε να μην είναι πολύ ψηλά. Επίσης, είναι απαραίτητο να μένετε ενυδατωμένοι, ώστε να αντιμετωπίσετε τις κράμπες. Αν κάνετε σκληρή προπόνηση συνίσταται να παίρνετε ηλεκτρολύτες, μέσω ενός ροφήματος και μέσω της διατροφής. Τέλος, να κάνετε διατάσεις. Μερικά λεπτά είναι αρκετά για να αποφύγετε τις αναπάντεχες βραδινές κράμπες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τεντώσετε τα πόδια σας μέχρι να νιώσετε ένα μικρό τράβηγμα και να κάνετε μερικά καθίσματα. Οι κράμπες συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, αλλά αν συμβαίνουν συνέχεια και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.