WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές για γερή καρδιά


17 Νοεμβρίου 2015

b3118867824027efb6fcf8f2805dd886καθετυα.jpg

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος και η έλλειψη χρόνου δεν μας αφήνουν να χαλαρώσουμε και να ασχοληθούμε με την υγεία μας. Δυστυχώς αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν την προσπάθεια μας για να έχουμε μια γερή καρδιά. Όμως, μια υγιής καρδιά είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Με τη κατάλληλη διατροφή θα μπορέσετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι φυτοστερόλες που περιέχονται σε φυτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια, οι σπόροι, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της LDL χοληστερόλης (κακής χοληστερόλης). Όμως, μια διατροφή περιέχει 200mg φυτοστερόλες, ενώ για να έχετε προστατευτική δράση πρέπει να λαμβάνετε 2 με 3 γραμμάρια. Μια καλή λύση είναι να καταναλώνετε τροφές που είναι εμπλουτισμένες σε αυτές.

Οι φυτικές ίνες είναι ένα τρόφιμο που φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά. Αρχικά η κατανάλωση τους βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και επίσης συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αν και τα αποτελέσματα είναι υπό αμφισβήτηση. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τη διατροφή είναι αυτές που βοηθάνε και όχι τα συμπληρώματα.

Η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι ένα από τα συστατικά που φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, άρα και τη καρδιαγγειακή νόσο. Αν και δεν λείπουν οι μελέτες που θέτουν σε αμφισβήτηση τη δράση, το σίγουρο είναι ότι όσοι καταναλώνουν συχνά ψάρι, έχουν πιο βελτιωμένο καρδιαγγειακό προφίλ, σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου.

Ένα άλλο τρόφιμο που συμβάλει στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ο λιναρόσπορος. Και το πετυχαίνει αυτό, γιατί έχει ευεργετική δράση στη μείωση της LDL χοληστερόλης και βοηθάει στο λιπιδαιμικό προφίλ. Εκτός από το λιναρόσπορο διαδεδομένη είναι και η κατανάλωση σκόρδου και αυτό γιατί φαίνεται ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη.

Μικρά βήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία της καρδιάς σας. Η σωστή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, όμως πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως η σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.