WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 διατροφικές παγίδες


8 Δεκεμβρίου 2015

Τη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι πραγματικά ευεργετικά για την υγεία και ποια όχι. Γιατί με τόσο καταιγισμό πληροφοριών που δέχεστε από το ίντερνετ και τις διαφημιστικές καμπάνιες, είναι πολύ εύκολο να εξαπατηθείτε. Παρακάτω θα δείτε μερικές τροφές που ενώ πιστεύετε ότι σας προσφέρουν πολλά οφέλη, δεν φέρουν και το «φωτοστέφανο της υγείας».

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για την καρδιά σας και ίσως ακόμη και για το μυαλό σας. Αυτά τα οφέλη οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τις φλαβονόλες που περιέχονται στο κακάο, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν την απώλεια μνήμης που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία και να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά κακάο για 8 εβδομάδες, απέδωσαν καλύτερα στα τεστ μνήμης. Όμως, αν νομίζετε ότι θα φάτε σοκολάτα και θα πάρετε όλα τα ευεργετικά οφέλη, κάνετε λάθος, γιατί οι φλαβονόλες συνήθως καταστρέφονται κατά τη παραγωγική διαδικασία. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την απαραίτητη ποσότητα από τις συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, πρέπει να καταναλώνετε σοκολάτα που να περιέχει τουλάχιστον 80 % κακάο.

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εθνική έρευνα από το Consumer Reports, το 63% των ενηλίκων στις ΗΠΑ νομίζει ότι μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, θα βελτιώσει την υγεία. Και περίπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη ή προσπαθούν να την αποφύγουν. Επίσης, μια άλλη μελέτη  διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων νομίζει ότι είναι "ευαίσθητοι" στη γλουτένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να τη μεταβολίσουν. Οι παραπάνω πεποιθήσεις είναι λανθασμένες, διότι αν δεν έχετε κοιλιοκάκη, τότε δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Οι τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη έχουν συχνά περισσότερες θερμίδες, νάτριο, λίπος και πρόσθετα σάκχαρα και είναι φτωχές σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, του μαγνησίου, του ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Αν είστε οπαδοί της ενέργειας και επιλέγετε ενεργειακές μπάρες για ένα γρήγορο pick-me-up, τότε να είστε προσεκτικοί. Δεν είναι όλες οι μπάρες ίδιες, δεδομένου ότι μερικές περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, ενδέχεται να σας προσθέσουν κιλά, γιατί έχουν αρκετές θερμίδες. Για να είστε σίγουροι ότι έχετε διαλέξει τις σωστές μπάρες, να παίρνετε αυτές που περιέχουν λιγότερο από 200 θερμίδες, 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και κάτω από 10 γραμμάρια ζάχαρη. Και φυσικά η καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε σπιτικές, όπου γνωρίζετε την ακριβή ποσότητα των υλικών.

Είναι γνωστό ότι οι σαλάτες αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για να καταναλώσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας. Αλλά, αν δεν είστε προσεκτικοί μπορεί να λαμβάνετε αρκετές θερμίδες και κορεσμένο λίπος,από ότι χρειάζεστε. Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα, πρέπει να ελέγχετε τις σάλτσες που βάζετε στις σαλάτες σας, γιατί μπορεί να τις μετατρέψουν σε ένα υψηλά θερμιδογόνο πιάτο. Αν αγοράζετε έτοιμες, τότε δείτε στις ετικέτες τροφίμων, ώστε η μερίδα να περιέχει κάτω από 110 θερμίδες, λιγότερο από 1,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και λιγότερο από 100 mg νατρίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.