WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα πεπτικά προβλήματα


1 Ιανουαρίου 2016

low_carb_dietκαθρς.jpg

Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι η δεύτερη κοινή ασθένεια, μετά το κρυολόγημα. Η δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό, για τις αυτοάνοσες παθήσεις μέχρι και για την κατάθλιψη. Αν αντιμετωπίζετε και εσείς προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε τον γαστρεντερολόγο σας.

Θα πρέπει να ξέρετε τι τρώτε και πίνετε. Όταν νιώθετε φούσκωμα ή κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα, τότε θα πρέπει να πάρετε κάποια μέτρα πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Για παράδειγμα καλό θα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων, όπου θα καταγράφετε τι τρώτε και πότε παρουσιάζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική θα βοηθήσετε τον γαστρεντερολόγο σας να καταλάβει αμέσως τι συμβαίνει και θα αποφύγετε τις δαπανηρές εξετάσεις ή και τα φάρμακα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, για παράδειγμα, μπορεί μερικές φορές να διορθωθεί χωρίς φάρμακα, εάν κόψετε κάποια τρόφιμα και αν δεν ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα.

Εφόσον έχετε πεπτικές ενοχλήσεις, καλό είναι να δείτε ποια είναι η διάθεση σας αυτή την εποχή. Γιατί τα προβλήματα στο στομάχι και το στρες πάνε χέρι χέρι. Εξάλλου οι ειδικοί αρχίζουν να ερευνούν τον τρόπο που ο εγκέφαλος επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι φταίει η διάθεση σας που έχετε πεπτικές ενοχλήσεις και το πείτε στον γιατρό σας, θα τον βοηθήσετε στη διάγνωση.

Να είστε υπομονετικοί μέχρι να βρεθεί η αιτία. Και αυτό γιατί πολλά από τα συμπτώματα που αφορούν τη λειτουργία του γαστρεντερικού, μοιάζουν μεταξύ τους. Τα φυσικά αέρια, το φούσκωμα, και ο στομαχόπονος θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ή θα μπορούσαν να είναι σημάδια της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), ένας γενικός όρος που καλύπτει τις ασθένειες όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, να συνεργαστείτε με τον γαστρεντερολόγο σας, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να νιώσετε καλύτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.