WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ρόδι είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας


29 Δεκεμβρίου 2015

a6527d53af947262f9a97b74aeb243b5καθευα.jpg

Ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι να σπάμε το ρόδι μπαίνοντας στο σπίτι, για καλό ποδαρικό, δηλαδή για να έχουμε τύχη, υγεία και χαρά το νέο έτος. Το ρόδι λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο στις γιορτές των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Βέβαια τα ρόδια εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελούν σύμβολο ελπίδας και αφθονίας σε πολλούς πολιτισμούς. Όμως, εκτός από σύμβολο το φρούτο αυτό έχει πολλά ευεργετικά οφέλη και στον οργανισμό. Εδώ είναι μερικά που υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες.

Τα ρόδια είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα ένας χυμός από ρόδι έχει 2 με 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Γι αυτό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει το οξειδωτικό στρες, που ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα σας.

Το ρόδι ενδέχεται να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, έδειξε ότι το ρόδι επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να επίσπευση το θάνατο τους. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, γιατί όλες οι μελέτες έχουν γίνει σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων. Επίσης, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που συμβάλλει στην καταστροφή του χόνδρου στις αρθρώσεις, όπου είναι ένας βασικός λόγος για τον πόνο και τη δυσκαμψία που νιώθουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το ρόδι βοηθάει στην καλή υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη συστολική πίεση του αίματος, επιβραδύνοντας την αύξηση του σχηματισμού πλάκας στην αρτηρίες και βελτιώνοντας της ροή του αίματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα ποντίκια που ήπιαν χυμό ροδιού, παρουσίασαν μείωση της αθηροσκλήρωσης κατά τουλάχιστον 30 τοις εκατό.

Το ρόδι μπορεί να είναι μια πιθανή φυσική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία. Και αυτό γιατί χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να συμβάλει στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Παρόλα αυτά οι μελέτες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.