Διατροφικά tips για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας
22 Φεβρουαρίου 2016
Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου. Τι μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα; Η πιο συχνή αιτία λοίμωξης είναι το βακτήριο Helicobacter pylori, άλλες αιτίες είναι η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, το στρες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή σταδιακά (χρόνια γαστρίτιδα), ευτυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου.
Σημάδια και συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι στομαχικές διαταραχές και πόνος. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Δυσπεψία
- Καούρα
- Κοιλιακό άλγος
- Λόξυγγας
- Απώλεια της όρεξης
- Ναυτία
- Εμετός
- Σκούρα κόπρανα
Πρόληψη
Κάνοντας κάποιες αλλαγές στο τρόπο ζωής, μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη της γαστρίτιδας και των επιπλοκών της, όπως ένα πεπτικό έλκος. Η θεραπεία εξαρτάται από τι περιπτώσεις της νόσου, όπου κάποιες φορές μπορεί να ανακουφιστείτε αν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ και να καπνίζετε και άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας.
Οι παρακάτω συμβουλές ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανακούφιση της γαστρίτιδας
- Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα μήλα, το σέλινο και τα βατόμουρα, γιατί μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη του H. pylori.
- Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λίπη. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, παρατηρήθηκε ότι οι τροφές πλούσιες σε λίπη αυξάνουν τη φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου.
- Να αποφεύγετε τα καρυκεύματα, όπως το πιπέρι, γιατί προκαλούν αύξηση του γαστρικού οξέος στο στομάχι και μπορεί να το ερεθίσουν.
- Μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τα πλήρη γαλακτοκομικά, την καφεΐνη, τα αλκοολούχα ποτά, τα εσπεριδοειδή και τα πικάντικα τρόφιμα. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επηρεάζουν όλες οι τροφές το ίδιο όλους τους ανθρώπους. Θα πρέπει να μάθετε από μόνοι σας ποια τρόφιμα σας δυσχεραίνουν.
- Μπορείτε να καταναλώνετε άπαχα κρέατα, ψάρια, τόφου (σόγια, αν δεν υπάρχει αλλεργία) ή φασόλια για να παίρνετε πρωτεΐνη. Επίσης, να τρώτε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.
- Ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που περιέχει τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε, τις βιταμίνες Β, και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, και σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
- Προβιοτικό συμπλήρωμα. Τα προβιοτικά λέγονται και διαφορετικά «φιλικά» βακτήρια και βοηθάνε στη διατήρηση της ισορροπίας του πεπτικού συστήματος. Επίσης, μπορεί να συμβάλουν στην καταστολή της λοίμωξης από το H. pylori αλλά και στη μείωση των παρενεργειών σε περίπτωση της λήψης αντιβιοτικών.
- Γλυκόριζα. Η γλυκόριζα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στομάχου από τις βλάβες που προκαλούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορείτε να μασάτε τη γλυκόριζα 1 με 2 ώρες πριν από το γεύμα.
Τι άλλο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο;
- Να μη τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
- Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε το στομάχι σας να μπορεί να τα ανεχθεί.
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα καθιστά το στομάχι πιο επιρρεπές στη γαστρίτιδα και καθυστερεί την επούλωση στην περίπτωση που έχετε έλκος.
- Περιορίστε το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να διαβρώσει το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσει φλεγμονή.
- Δείτε αμέσως το γιατρό σας αν νομίζετε ότι έχετε γαστρίτιδα και συμβουλευτείτε τον, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπληρώματα ή φάρμακο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.