WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι θρεπτικές ουσίες που ευνοούν τη γονιμότητα


10 Μαρτίου 2016

Με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπιζόμουν πρόβλημα γονιμότητας. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, πολλοί εξωγενείς παράγοντες ενδέχεται να επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα. Oι πιο σημαντικοί εξωγενείς παράγοντες  είναι: Το αλκοόλ (η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να περιορίσει κατά το ήμισυ την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών, καθώς και να μειώσει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων), το κάπνισμα (μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και περιορίζει την κινητικότητά τους) αλλά και η καφεΐνη (φαίνεται πως ακόμη και μία κούπα καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει στο μισό την πιθανότητα σύλληψης). Βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή διότι πλέον με τους γρήγορους ρυθμούς που βιώνουμε δεν τρεφόμαστε σωστά.

Και τα δύο φύλα μπορούν να ενισχύσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα με την κατάλληλη διατροφή.

 Oι ουσίες που θεωρείται ότι κατεξοχήν βελτιώνουν τη γονιμότητα είναι:

  • Oι βιταμίνες του σύμπλεγματος Β, καθώς ειδικά η Β6 φαίνεται ότι ενισχύει τη γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα - αντίστοιχα για τους άνδρες προτείνεται η Β12, που αυξάνει την ποσότητα του σπέρματος. Μάλιστα, καλό είναι να γίνεται συνδυασμός των βιταμινών αυτών με φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε βιταμίνη Β6 οι πατάτες, το κρέας και τα όσπρια, ενώ σε βιταμίνη Β12 τα χτένια, το συκώτι αρνιού, το χταπόδι και οι σουπιές.
  • O ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα και των δύο φύλων. Η ανεπάρκειά του μάλιστα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση χρωμοσωματικών αλλαγών, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της ποσότητας του ψευδαργύρου συνδέεται με τη μείωση της ποσότητας του σπέρματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το ταχίνι, ο πασατέμπος, το σουσάμι και το μοσχαρίσιο συκώτι.
  • Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Όταν βρίσκεται σε επάρκεια, ενισχύει το σπέρμα. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι ο παστός μπακαλιάρος και το συκώτι γαλοπούλας και κοτόπουλου.
  • Η βιταμίνη Ε είναι άλλο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο φαίνεται να ενισχύει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το λάδι από φύτρα σιταριού, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια
  • H βιταμίνη C, που βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και ενισχύει την κινητικότητα του. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η κόκκινη πιπεριά και η λιαστή ντομάτα.

Δεν αρκούν μόνο όμως αυτά και άλλοι παράγοντες όπως το βάρος  και το άγχος επηρεάζουν την γονιμότητα.

Το να είσαι υπέρβαρη ή λιποβαρής μπορεί να καθυστερήσει τη σύλληψη. Η παχυσαρκία μπορεί να αναστείλει την ωορηξία και να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες. Επίσης, οι γυναίκες που είναι υπερβολικά παχύσαρκες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας με θεραπείες γονιμότητας. Συνεπώς, αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος είναι σημαντικό να ελέγξεις το βάρος σου.

   Από τον Στέφανο Χανδακά Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.