WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες υγιεινές τροφές μας παχαίνουν;


30 Μαρτίου 2016

083ab3e170fe2d0c_shutterstock_271449599.xxxlarge_2xκσθρε.jpg

Ακούγοντας τη λέξη υγιεινό, σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να το καταναλώσουμε άφοβα και σε μεγάλες ποσότητες. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί ό,τι είναι υγιεινό δεν σημαίνει ότι δεν παχαίνει. Αν αυτού υπάρχουν υγιεινές τροφές που είναι θερμιδικές βόμβες και απειλούν τη σιλουέτα σας. Παρακάτω θα μάθετε ποιες είναι, ώστε να τις καταναλώνετε στις σωστές ποσότητες.

  • Προϊόντα με μειωμένα λιπαρά

Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά τρόφιμα, κυρίως γλυκά, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, οδηγώντας τον καταναλωτή σε μια υπερκατανάλωση, γιατί πιστεύει ότι δεν θα πάρει κιλά. Αντιθέτως τα συγκεκριμένα προϊόντα, μπορεί να μη περιέχουν τα κακά λιπαρά, αλλά είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας.

  • Αβοκάντο

Σίγουρα το αβοκάντο είναι ένα superfood, γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως επίσης και καλά λιπαρά, τα οποία προστατεύουν τη λειτουργία της καρδιάς. Αν όμως, θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνετε. Και αυτό γιατί το αβοκάντο περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί να αυξήσει την κλίμακα της ζυγαριάς σας.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή επιλογή για σνακ, αλλά είναι επίσης πλούσιοι σε θερμίδες. Για παράδειγμα ένα τέταρτο του φλιτζανιού αμύγδαλα περιέχει 132 θερμίδες. Για να μπορέσετε να πάρετε όλα τα οφέλη των ξηρών καρπών, αλλά ταυτόχρονα να χάσετε κιλά, πρέπει να μετράτε τις ποσότητες που καταναλώνετε και να διαλέγετε πάντα ανάλατους ξηρούς καρπούς.

  • Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία των φρέσκων, απλά τους έχει αφαιρεθεί το νερό. Αυτό όμως, έχει σαν συνέπεια τα αποξηραμένα να έχουν περισσότερες θερμίδες, από ό,τι τα φρέσκα. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει 60 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδες έχει 460 θερμίδες. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα ή καταναλώστε τα αποξηραμένα με φειδώ και όχι με σκοπό να χορτάσετε.

  • Σούσι

Το ωμό ψάρι σίγουρα δεν έχει πολλές θερμίδες, όμως το σούσι είναι μια άλλη περίπτωση. Και αυτό γιατί τα ρολά είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, διότι εκτός από το ψάρι, περιέχουν τυρί κρέμα, μαγιονέζα και λευκό ρύζι. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε τη σάλτσα σόγιας, δεδομένου ότι έχει πολύ νάτριο και μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση.

  • Δημητριακά πρωινού

Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα μπολ γεμάτο δημητριακά, εξασφαλίζετε τις φυτικές ίνες, τη πρωτεΐνη και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας, γιατί πολλά δημητριακά περιέχουν απίστευτα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι αυτό πριν τα αγοράσετε να διαβάζετε πάντα τα συστατικά της συσκευασίας, ώστε να επιλέγετε τα ολικής άλεσης και να έχουν όχι περισσότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρη.

  • Μπιφτέκια λαχανικών

Σίγουρα έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα παραδοσιακά μπιφτέκια και δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Εάν όμως τα παραγγείλετε απ έξω πολλές φορές είναι τηγανητά ή τα συνδυάζουν με ψωμί, τυριά και λιπαρές σάλτσες όπως μαγιονέζα. Έτσι ένα μπιφτέκι λαχανικών μπορεί να φτάσει και τις 1000 θερμίδες ανά μερίδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.